Tue. May 11th, 2021

Volim Partizan

Portal navijača Partizana

Milošević: Nećemo se od titule opraštati u oktobru

8 min read

Savo Milošević, trener Partizana iskreno: o Kupu, Zvezdi, novoj sezoni, igračima, klađenju, problemima srpskog fudbala, prelaznom roku…

Sa Savom Miloševićem nikad kraja priči, bilo da je u ulozi trenera, glumca, direktora, ili samo običnog čoveka. Zanimljiv, elokventan, pristupačan i otvoren za sva pitanja, odnosno odgovore, zato i ne čudi što je poslednji ovosezonski brifing sa predstavnicima „sedme sile” trajao čak sat i 35 minuta.

Mnogi bi rekli priča od „Kulina bana”, ali s razlogom, jer je Milošević za samo dva meseca uspeo da sa posrnulim i u kupu već prežaljenim Partizanom stigne do trofeja. Mnogo je toga „preturio” preko glave u minulom periodu.

– Imam utisak da sam došao 2016. na mesto trenera, prvo zbog broja odigranih utakmica u kratkom periodu, a onda i svih problema ekipe, a na to se nadovezao i psihološki pritisak. Došli smo u situaciju da strepimo za mesto u Evropu, što je za ovaj klub moglo da ima katastrofalne posledice. Kada se vratim dva meseca unazad prosto ne mogu da verujem da sada pričam kao trener koji je osvojio kup i to zasluženo. Prvenstvo smo završilo trijumfalno i to je bio dobar kraj. Teško je objasniti kroz šta smo sve prošli i kako je naša igra protiv Zvezde izgleda tako. Zasluženo smo dobili utakmicu, a najvećeg rivala smo praktično sveli na jedan šut tokom cele utakmice – rekao je Savo Milošević.

Pružili ste šansu svim igračima, veteranima, ali i klincima od 18 godina, kako ste uspeli da napravite za kratko vreme dobitni spoj?

– Ne priznajem podelu na mlade i stare igrače. To je amatersko gledanje na fudbal, mogao bih da upotrebim i težu reč. Idiotizam. Profesionalni fudbal podrazumeva da u jednoj ekipi igra 11, ili 18, najspremnijih i najboljih igrača. Ako je to već tako onda i nije bitno da li neki igrač ima 18 ili 38 godina. Komplikovane i teške situacije „klinci” ne mogu da izvuku. Opredelili smo se da podignemo i vratimo starije igrače jer oni imaju kapacitet i mogućnost za ono što je nama trebalo. Na kraju je i logično bilo da oni „povuku”.

Imali ste hrabrosti da u finalu ubacite i „klince” na teren?

– Partizan je finale kupa završio sa tri klinca na terenu. Ne mislim da sam uradio ništa spektakularno, to su bile logične i razumne odluke u skladu sa iskustvom koje imam kao igrač, funkcioner i sada kao trener. Nije tu bilo ničega što se može nazvati naučnom fantastikom.

Imate li ideju kako će Partizan izgledati naredne sezone?

– Igrači su dobili odmor, ja ga praktično neću ni imati. Početak priprema smo pomerili za 13. jun, jer sada imamo malo više vremena do kvalifikacija za LE. Bitno je da se igrači odmore posle ovakvih napora, a čekaju nas još teže utakmice u julu. Najvažnija stvar koju smo dobili pored trofeja ovom pobedom, jeste što smo sebi obezbedili malo duži odmor.

Koliko je vama satisfakcija za kup za dalji rad?

– Zvao me je Branko Brnović, veliki prijatelj, trener Budućnosti, čestitao, a onda smo pričali baš o kupu. Finale crnogorskog je za par dana i on se nada da će posle šest meseci rada u Budućnosti uspeti da uzme ovaj trofej. Mislio je da to istakne kao bitnu stavku, ali mi je juče rekao da sam ga „ubio”, jer sam osvojio kup posle samo dva meseca. Sada to ne može da potencira. U Crnoj Gori sam počeo trenersku karijeru. Brnović me je zvao za pomoćnika, Dejo je i tada bio predsednik, tako da su njih dvojica najviše uticala da se vratim u fudbal, ali nikada ne možete da znate koliko vam je vremena potrebno za prvi trofej.

Ove sezone ekipa je igrala sporo, mogu li navijači da očekuju brži Partizan?

– Samo takav Partizan mogu da očekuju, ako ja budem tu. Cilj nam je da se ne opraštamo od titule u oktobru.

Da li ćete aktivno učestvovati u prelaznom roku, s obzirom da to ranije nije bilo slučaj sa trenerima?

– Ko će učestvovati, ako ne ja? Neću se vraćati na ono što je bilo, više puta sam to ponovio, nemamo ni vremena. Ne znam kako je bilo ranije, ali apsolutno želim da kontrolišem sve kada je u pitanju stručni deo, zato sam i doveden. Nisam za to da mešamo ingerencije, već da svako radi svoj posao, a samim tim znamo i čija je odgovornost za određeni deo. Tada se tačno zna ko šta radi.

Znači vaša će biti prva i poslednja u prelaznom roku?

– Oooo, pa nisam Hitler. Moja će biti poslednja, a do tada će niz ljudi da proverava i kontroliše sve. Imamo želje po pitanju prelaznog roka, ali svi znaju našu finansijsku situaciju. Većina novih igrača biće iz naše lige, možda ćemo neke i spolja pokušati da vratimo, pod uslovom da znamo njihov kvalitet. Kod dovođenja stranaca je komplikovano, jedna stvar je pogledati video materijal, statistiku, a drugo je kada nekog pratite uživo. Stranca ne mogu nigde sad da vidim uživo, jer je pauza. Moramo da budemo obazrivi, a ne da dovodimo igrača, samo da bismo ga doveli, već mora da bude za Partizan. Nemamo luksuz da promašimo. Čeka nas težak posao.

Da li vam je zasmetalo to što se posle derbija više pričalo o lošoj igri Crvene zvezde, nego o trofeju Partizana?

– Ne, nije. Nisam čak ni mnogo pratio medije, ne znam šta se pisalo i na koji način. Trudim se da se fokusiram samo na svoj posao i ekipu. Zvezda je igrala loše, zato što smo mi igrali dobro, a ne zato što su hteli da budu takvi. To je zasluga moje ekipe.

Šta ste naučili za ovih nekoliko meseci rada kao trener?

– Naučio sam dosta stvari ako pričamo o zanatskom delu, sve ostalo se preklapalo sa onim što sam već ranije radio. U ova dva meseca nisam imao vremena za neki ozbiljan rad, popravljanje nekih stvari, jer se igralo sreda-nedelja. Ako već na tome ne možete da insistirate, onda morate da brzo prepoznate problem i da ga rešite što pre, odnosno da vidite šta ekipa može. To se zove izvlačenje maksimuma. Tu smo uspeli najviše da uradimo, svaki igrač je napravio  pomak. Sa tom činjenicom sam najzadovoljniji.

Da li u Partizanu postoji transfer lista i ako je nema da li ste je predočili čelnicima kluba?

– Ne, ne postoji. Nama je novac neophodan što pre i jednina sugestija je da ako već moramo da prodamo, da to uradimo što pre. Direktno zavisimo od tog novca kada je u pitanju kupovina. Ne verujem da će nam novac pasti s neba, ili da ćemo ga dobiti iz nekih drugih izvora.

Ko može da napusti Partizan?

– Imamo dobrih ponuda za određen broj igrača i ako to bude tako, gledaćemo da taj posao što pre završimo da bismo mogli da kupujemo, odnosno formiramo tim pred pripreme.

Prethodni treneri Đukić Mirković imali su probleme sa Sumom, on se vraća sa pozajmice, koja je ideja sa njim?

– Imamo dosta igrača na pozajmici i svi će morati da se jave na početak priprema. Oni predstavljaju određenu vrednost za Partizan, a nemamo pravo da se odričemo bilo koga. Koliko će i da li će Suma biti u poziciji da uradi nešto ovde ili će otići negde, u najvećoj meri zavisi od njega. To važiti za sve igrače, ne samo za Sumu. Kojih će 11 izaći na prvu zvaničnu utakmicu u julu, ne mogu da predvidim. Nisam imao svoje favorite prilikom dolaska, gledao sam da igraju oni koji su u datom trenutku najspremniji i koji mogu najviše da daju. Praktično smo koristili svih 27 igrača, osim malog golmana Popovića. Na osnovu svega što sam video mislim da će biti teško da se Suma vrati ovom klubu i uradi nešto.

Ko je opravdao očekivanja, za koga ste smatrali da može više?

– Đorđe Ivanović u prvih nekoliko utakmica nije bio ni u među 18. Onda je postepeno dobijao šansu i na kraju je završio kao starter u derbiju. Ivanovića sam gledao jednom ili dva puta u Spartaku, nisam čak dobro znao ni kako fizički izgleda dok nisam došao u Partizan. Eto, momak se sam izborio. Igrači će birati ko će igrati, a ko će na klupu.

Nekada ste bili veliki kritičar Super lige i niste se libili da uđete u sukob, sada vidimo drugačijeg Savu, koliko se elitno takmičenje promenilo što se tiče regularnosti i opštih uslova takmičenja?

– Potpuno sam nezadovoljan mnogim stvarima u našem fudbalu, kada je u pitanju suđenje, sumnjivi rezultati. U poslednjih nekoliko godina imamo veliki problem koji se zove klađenje, nije to samo kod nas tako je u celom svetu. Fokusiraću se na svoj posao, a kroz to pokušati da primerom menjam stvari i pokažem kako treba. Od nas treba da uče deca, mladi igrači. Trudim se budem primer kako na terenu tako i van njega, da se ponašam civilizovano i u skaldu sa odgovornošću.

Znači ubuduće nećemo gledati Savu koji kritikuje?

– Svi me dobro znaju, nemam problem da kažem kad nešto ne valja i uđem u sukob, ako zaista možemo da postignemo nešto. Trudio sam se da insistiram na pozitivnim stvarima i da pokažem kako fudbal može da bude lep i normalan. Kod nas ima toliko inata u fudbalu, a iz svega toga proizilazi bolest da neki rezultat mora da se ostvari na jednoj ili nekoliko utakmica, više od želje za nekim zdravim nadmetanjem. Radim i za UEFA i znam kakvu boru ova organizacija vodi protiv nameštanja utakmica. Biće tu velikih lomova, ne samo kod nas, već pričam generalno. Veliki broj naših igrača igra kladionicu, oni to vide kao deo zabave, ne shvataju da je to sukob interesa, krivično delo. Ne bi smeli to da rade. Jednog dana će za to odgovarati, a mi još i nemamo svest da neke stvari radimo koje ne bismo smeli.

Možda su veći problem funkcioneri koji to rade?

– To ne bih ni komentarisao, mi u Srbiji imamo uvek viši nivo.

Pojavili su se treneri kao što su MilojevićMarko Nikolić koji publiku edukuju odnosno kažu šta je sad moderan fudbal, da li ste spremni da krenete istim putem?

– Odavno sam izgubio iluziju da mogu bilo šta korenito da menjam u ovoj zemlji. To sam shvatio baveći se politikom pre nekoliko godina. Mogu samo svoj primer da dam i kažem ono što mislim i pošaljem tako poruku. Nemam više iluziju da ću moći mnogo stvari da promenim. Iz ličnog primera sam shvatio da individualno vrlo malo toga može da se promeni, ukoliko te stvari ne dolaze sa vrha države i sistemski. Na to stanje ne moram da se naviknem i da ga prihvatim – zaključio je Milošević.

Izvor: zurnal.rs

Povezane Vesti

Kategorije