VLADO ŠĆEPANOVIĆ ZA VOLIMPARTIZAN.NET: OSEĆAM VELIKI PONOS I ZADOVOLJSTVO ŠTO SAM BIO DIO PARTIZANA

Lista igrača koji su zahvaljujući svojim igračkim i ljudskim kvalitetima ostavili neizbrisiv trag u istoriji najvećeg kluba na svetu i vječno urezali svoje ime u srca zaljubljenika u KK Partizan je izuzetno dugačka. I uprkos tome, svaki od asova koji su prošli kroz naš klub je ostavio autentičan trag, i svako od njih ima posebno mjesto u sećanju armije navijača. Jedan od njih svakako je i Vlado Šćepanović, čovek koji je i u načinu na koji je odgovorio na naš poziv za intervju i u odgovorima koje je dao po ko zna koji put pokazao da je istinski Partizanovac.

Najprije da ti se zahvalimo na izdvojenom vremenu i pokazanoj dobroj volji za intervju. Za početak, navijačima Partizana si u teškoj konkurenciji među najomiljenijim igračima koji su nosili crno-beli dres, šta za tebe predstavlja naš klub kada se osvrneš unazad?

– I dalje osjećam veliki ponos i zadovoljstvo što sam bio dio jedne tako velike i uspješne košarkaške familije kao što je Partizan. Biti dio jedne takve košarkaške institucije, u svakom smislu te riječi, za mene je uvijek značilo mnogo. Neizmjerno mi je drago što i posle ovoliko vremena osjećam poštovanje Partizanovaca na svakom koraku, što znači da je ono što sam radio u Partizanu bilo uspješno i da sam svojim igrama i ponašanjem zaslužio to poštovanje.

Šta je svojevremeno bilo presudno za tvoj prelazak u Partizan iz Efesa?

– Svakako da je presudno bilo to što je Partizan jedan veliki klub sa nevjerovatnim navijačima a takođe i moje prijateljstvo sa Sašom Danilovićem i naravno, rad sa jednim od najvećih trenera u istoriji Partizana, Duškom Vujoševićem.

U kakvom su ti sjećanju ostale te sezone utakmice protiv tvog bivšeg kluba Budućnosti koja je delovala nedodirljivo u našoj ligi do tih direktnih okršaja u finalima prvenstva i kupa?

– To su bile velike utakmice velikih rivala. U sportu nema sentimentalnosti  i ko god stoji nasprem tebe želiš da pobijediš. To su bile prave utakmice u kojima je košarka pobijedila na prvom mjestu. Partizan je vratio primat na ovim prostorima i nastavio da vlada narednih 10 godina. Ja sam imao sreće da budem dio pobjedničkih pohoda i jedne i druge ekipe. Ja sam uvijek davao maksimum gdje god sam igrao jer poštujem sebe a kad poštuješ sebe onda poštuješ i ekipu za koju igraš.

Šta je po tebi najviše falilo da se ekipa te godine plasira u TOP16 iako je sam start sezone u EL bio fenomenalan?

– Najviše iskustva jer je grupa bila baš jaka a mi smo neke utakmice ispustili na samom kraju i nijanse su odlučivale. Kada igrate te utakmice veoma je bitno iskustvo igranja tog jakog takmičenja kojeg je nama najviše falilo.

Drugi boravak u klubu nakon pauze više od godinu dana, da li ti je i na kraj pameti bilo da će se sve vrlo brzo vratiti na svoje i da ćeš kroz samo par mjeseci postići čuveni koš preko tri igrača za titulu?

– Jedna veoma teška sezona za mene posle operacije kičme. Bilo je i pitanje da li ću se i kada vratiti košarci. Veoma je i riskantna odluka kluba bila da mi daju šansu da se vratim i na tome sam im veoma zahvalan. Vjerovao sam u sebe da mogu i kroz veoma težak period sam prolazio i kao nagrada za sav trud došao je onaj koš u zadnjoj sekundi koji je značio titulu. I drago mi je da sam na najljepši mogući način vratio klubu i ljudima koji su vjerovali u mene.

Odlučujući poeni Šćepanovića na četvrtoj utakmici u Vršcu

Kako si zaradio nadimak Japanac?

– Nadimak sam dobio već u prvom razredu osnovne škole zbog, tada, mojih kosih i natečenih očiju. I ostalo do dana današnjeg…

Da li smatraš da je reprezentacija SR Jugoslavije čiji si bio član 2001. najdominantnija reprezentacija u Evropi u ovom veku?

– Možda nije bila najdominantnija ali je svakako bila jedna od najboljih i najuspješnijih.

Резултат слика за vlado scepanovic

Da li su ti 2004. i 2005., Atina i Novi Sad najveća sportska razočarenja?

– U sportu pa i u košarci sve je sastavljeno od radosti i razočarenja i svakako da su ta dva takmičenja bila velika razočarenja za sve nas. Srećom pa je bilo mnogo više razloga za slavlje nego za razočarenja. Sve je to sastavni dio sporta i života.

Kako je bilo sarađivati sa Željkom Obradovićem i u reprezentaciji i u Panatinaikosu?

– Željko je jedan od najvećih ako ne i najveći trener u Evropi svih vremena. Velika je privilegija bilo raditi sa njim. Željko je prije svega jedan veliki čovjek pa onda i trener. Kod Željka sam veoma sazrio kao ličnost i kao košarkaš, i to mi je jedan od najljepših perioda u životu, postoje tako neke osobe koje sretneš u životu i postaneš mnogo bolji u svakom smislu. Tako je bilo i sa Duletom Vujoševićem.

Koji su tvoji najjači utisci kad je u pitanju saradnja sa Duškom Vujoševićem?

– Veliki znalac, intelektualac i jedan veoma inteligentan i harizmatičan čovjek. On je učitelj u pravom smislu te riječi. On je najveći primjer kako se žrtvovati za nešto što voliš i poštuješ bez obzira koju cijenu plaćaš. Imao sam veliku sreću i privilegiju da sarađujem sa njim.

Vlado Šćepanović i Duško Vujošević

Protiv kog igrača ti je bilo najteže da igraš?

– Bilo je puno igrača vrhunskih protiv kojih sam igrao ali svakako je najteže bilo igrati na treningu reprezentacije protiv Danilovića, Bodiroge, Stojakovića… Tada sam najviše napredovao kao igrač.

U kom si trenutku shvatio da je trenerski posao ono čime želiš da se baviš nakon završetka igračke karijere?

– Meni je košarka život i kad sam završio karijeru znao sam da je trenerski posao samo logičan nastavak karijere i da moram ostati na parketu. Sebe nisam vidio nikako van parketa.

Da li ćeš armiji navijača jednoga dana ispuniti želju da te vide na klupi crno-belih, da li razmišljaš u tom pravcu kad je u pitanju budućnost?

– Naravno da bi mi bila čast i da jednog dana i sjednem na klupu Partizana, Partizan je uvijek bio veliki klub i to će uvijek i ostati.

Kako ti izgleda ova ekipa Partizana, da li je kadra da se plasira u plej-of, a onda tamo da pomrsi račune prije svega nekom od prošlosezonskih finalista?

– Sviđa mi se ekipa i za mene nema dileme da li će se plasirati u play off, biće naporna sezona ali vjerujem da ova ekipa ima kvalitet da dođe do kraja. Ovaj tim ima perspektivu samo treba imati i strpljenja i rezultati će doći.