ANALIZA: KAKVOG IGRAČA PARTIZAN DOBIJA U ENTONIJU BRAUNU?

Ubrzo nakon dugo očekivanog ozvaničenja saradnje sa Stefanom Jankovićem, Partizan je angažovao verovatno najveće pojačanje ove sezone, pa i u prethodnih nekoliko godina. U pitanju je Entoni Braun, košarkaš koji je prethodne sezone nastupao za Ajova Vulvse, filijalu Minesota Timbervulvsa, a uspeo je da upiše i jedan nastup za pomenuti NBA tim.

Braun (26) je diplomirao na Stenfordu, jednom od najprestižnijih univerziteta u SAD, a 2015. godine biran je od strane Los Anđeles Lejkersa kao 34. pik drafta. Tokom prve sezone često je nastupao za filijalu Lejkersa, ali je uspeo da sakupi 29 nastupa u najjačoj ligi na svetu. Nakon toga usledile su izuzetne partije u Razvojnoj ligi, zatim kratke epizode u Nju Orleansu i Orlandu, da bi prošlu sezonu proveo igrajući pre svega u Razvojnoj ligi.

Ovoga leta pokušao je da se izbori za ugovor u Filadelfiji preko trening kampa, ali nije preživeo „seču”, pa je odlučio da karijeru nastavi u Evropi, a prva destinacija na Starom kontinentu biće Partizan.

Šta treba očekivati od Brauna?

Bez ikakve dileme, Entonijev najjači atribut je šut. Pre povrede koju je doživeo na trećoj godini koledža, Braun je bio prosečan šuter, ali kada se vratio sledeće sezone, istakao se kao jedan od najboljih šutera koledž košarke. Taj trend je nastavio i u Razvojnoj ligi, gde je protekle dve sezone šutirao 46.7% i 40.4% za tri. Međutim, ne radi se o klasičnom „spot-ap” šuteru jer Braun poseduje i odličan šut iz driblinga, koji mu je glavno oružje kada krene u prodor. Zbog odličnih fizikalija (visina 200 cm, raspon ruku oko 212 cm) i visokog izbačaja biće izuzetno teško blokirati njegove šuteve, čak i za igrače koji imaju uporedive fizičke predispozicije.

Pored šuta, Braun je tokom prethodnih nekoliko godina dosta radio i na kontroli lopte tako da je sada i više nego sposoban da napada iz izolacija ili iz pika. Zahvaljujući nesebičnosti i posvećenosti timu, kao i jako dobroj kontroli lopte, Entoni je postao kvalitetan organizator igre za igrača koji pokriva pozicije niskog krila i beka šutera. U prilog tome govori i broj asistencija, koji se postepeno povećavao iz godine u godinu.

Međutim, iako poseduje odlične fizičke i solidne atletske predispozicije, i dalje postoji puno prostora za njegov napredak kada je u pitanju igra pod košem. Zbog nedostatka čvrstine i odličnog prvog koraka, Braun često pokušava sa šutevima iz driblinga kada protivnik zaustavi inicijalni prodor i nedovoljno često ide do samog kraja. Problem nastaje i kada se radi o završavanju oko obruča uz kontakt. Iako je napredovao u pomenuta dva aspekta otkada je napustio koledž košarku, u Evropi će morati da bude agresivniji i nauči kako da bude efikasan blizu koša.

U odbrani Braun poseduje sve predispozicije da bude elitan defanzivac, ali ga nedostatak čvrstine sprečava u tome. Ipak, i pored toga očekuje se da Entoni bude jedan od najboljih odbrambenih igrača ne samo Partizana već i cele ABA lige. Zbog odlične visine, raspona ruku, ali i jako dobrih lateralnih kretnji, Braun je u mogućnosti da brani nekoliko pozicija. Kada je u potpunosti koncentrisan, predstavlja veliki problem za protivnički napad. Iako statistika ne pokazuje to, Entoni je igrač koji će odraditi veliki posao u defanzivi.

Skok je još jedan od aspekata igre u kojima je Entoni Braun odličan. Poslednje godine na koledžu je prosečno beležio 6,9 skokova, dok je protekle dve sezone u Razvojnoj ligi imao 5,4, odnosno 4,8 skokova po utakmici.

Braun je izuzetno inteligentan momak, nesebičan, timski orijentisan igrač, veliki radnik, neko ko zna koliko je truda potrebno da se napreduje od igrača od zadatka na prvoj godini koledža do jednog od najboljih igrača i poentera Razvojne lige. Talenat koji poseduje je izuzetan i teško je zamisliti scenario u kojem neće predstavljati ogromno pojačanje za Partizan.