ANALIZA: ŠTA DONOSI STEFAN JANKOVIĆ

Nakon dugog, možda čak i predugog čekanja, Stefan Janković je danas konačno postao član KK Partizan.

I pored brojnih pritisaka Stefanovog bivšeg kluba preko pojedinih medija kako na samog igrača, tako i na organe koji su bili zaduženi za slučaj, Janković je istrajao u svojoj želji da zaigra za Partizan sa kojim je bio povezivan i prošloga leta. Međutim, istrajao je i sam klub koji se nije povukao iz cele priče i svesno odlučio da ne traži alternativno rešenje na poziciji krilnog centra, već je čvrsto verovao u sada već novog košarkaša Partizana i njegovu stranu priče koja se ispostavila istinitom, a tvrdnje predsednika rivalskog kluba netačnim.

Glavno pitanje koje se postavlja je: Šta Partizanu donosi Stefan Janković?

Pre svega, radi se o igraču koji ima odličnu kombinaciju fizičkih i atletskih predospozicija. Iako je dosta visok (211m) kada se uporedi sa većinom četvorki u evropskoj košarci, Janković poseduje izuzetnu brzinu i agilnost što mu omogućava da igra odbranu na perimetru bez većih problema, makar kada su fizikalije u pitanju. Takođe, prošle sezone pokazao je da može da preuzima i bekove i da ih isprati ukoliko krenu u prodor ili da im ometa šut zahvaljujući svojoj visini. Iako ima prostora da doda još mišićne mase, već sada poseduje dovoljno snage da se odupre četvorkama ispod koša, a u pojedinim trenucima će možda igrati i na petici ukoliko protivnik bude igrao sa nešto nižom postavom.

U napadu, Janković ima potencijal da bude pravi “švajcarski nož”. Zbog limitirane minutaže prošle godine teško je proceniti, ali na osnovu igara na kraju sezone i mehanike šuta, realno je očekivati da će biti jedan od boljih šutera ekipe. Ako pogledamo procente u ABA ligi i KLS, dva takmičenja u kojima je dobijao nešto više prostora, šutirao je 39.4% odnosno 38.7%, respektativno. Igra na niskom postu nije bila oružje na koje se previše oslanjao na početku karijere, međutim prošle godine je dodao i to u svoj ofanzivni repertoar.

Tokom odrastanja u Kanadi i kasnije na Havajima dok je bio na koledžu, Stefan je često igrao na poziciji niskog krila pa je samim tim razvio i igru sa loptom u rukama i to je jedan od aspekata igre koji nismo imali prilike da vidimo često prošle sezone. Nebrojano puta je na koledžu i u Razvojnoj ligi pokazao da može da krene u prodor i probije do koša, ali i da se podigne na šut iz driblinga. Ukoliko bi dodatno razvio ovaj aspekt igre sigurno je da bi predstavljao veliku opasnost po protivničke odbrane.

Iako na papiru Janković ume “od svega po malo”, glavni problem je kontinuitet u igri. I pored toga što ima 25 godina, u pitanju je igrač koji i dalje uči i koji i dalje ima prostora za napredak. Prošla sezona je bila vatreno krštenje za igrača koji se prvi put oprobao u evropskoj košarci, ali treba očekivati ujednačenije partije ove sezone pošto sada ima određeno iskustvo, a od velikog značaja će mu biti minuti koje je odigrao u Evroligi.

U odbrani, Janković ima puno prostora za napredak usled fizičkih i atletskih predispozicija. Iako na prvi pogled izgleda kao igrač koji može da brani nekoliko pozicija, potrebno je dosta rada na tehnici. Svako ko je gledao Evroligu prošle godine sigurno se čudio broju nesportskih faulova koje je pravio, međutim kako je sezona odmicala te greške su se u velikoj meri pročistile, ipak su ti faulovi bili posledica nepoznavanja evropske košarke, ali i privikavanja na istu.

Skok je jedan od aspekata u kojem je Janković dobar, a koji je Partizanu itekako neophodan pošto su nam pojedini protivnici dosta problema zadavali preko četvorki koje su aktivne na skoku. Igrač koji ima visinu, snagu, pokretljivost i skočnost kao što Stefan ima će mnogo značiti za ovu ekipu kojoj je nedostajalo dosta čvrstine na poziciji krilnog centra u dosadašnjem delu sezone.

Janković ima puno potencijala, ali još uvek mora da se u potpunosti definiše kao igrač. Sam napredak u toku prošle sezone je bio velik, a ukoliko nastavi da nadograđuje svoju igru i napreduje, sigurno je da će predstavljati veliko pojačanje za crno-bele.