NAJAVA: CEDEVITA – PARTIZAN

U subotu 29. septembra od 20 časova Partizan igra prvu zvaničnu utakmicu ove sezone, pošto gostuje u Zagrebu ekipi Cedevite.

Usledilo je veoma turbulentno leto, najpre zbog većinskog zadovoljstva dovedenim igračima, zatim potpune histerije zbog ispodprosečnih izdanja na turneji u Španiji i na kraju oduševljenja nakon Superkupa ABA lige usled dobrih igara i neverovatne energije sa kojom su nastupali košarkaši Partizana. Nakon svega toga, navijači će konačno imati prilike da gledaju svoj klub na zvaničnoj utakmici, a protivnik će predstavljati pravi test za mladu ekipu Partizana i verovatno pokazati pravu sliku ovog tima.

Kao i prethodnih sezona, Cedevita predstavlja jednog od glavnih favorita za sâm vrh ABA lige, a u novu sezonu ulaze ne samo sa drastično promenjenim igračkim kadrom već i sa novim trenerom, budući da je na klupu seo Sito Alonso, španski stručnjak koji je poslednjih nekoliko sezona vodio Bilbao, Baskoniju i Barselonu. Njegov dolazak je bio pomalo iznenađujuć s obzirom na to da je kroz istoriju veoma mali broj stranih trenera vodio timove iz bivše Jugoslavije.

Kada je u pitanju igrački kadar, Cedevita se odlučila da većinu tima čine stranci, tačnije njih sedam uz kapitena Andriju Stipanovića, koji pored državljanstva BiH ima i državljanstvo Hrvatske. Pored pomenutog snažnog centra, u timu su ostali i Karlo Žganec, Filip Krušlin, Ivan Ramljak i Toni Katić, a pridružio im se i mladi bek Toni Perković, koji je dobio priliku u Superkupu zbog izostanka Katića i Ramljaka.

Od novopridošlih igrača najveća su očekivanja od Džastina Kobsa i Džejmsa Bela. Kobs se pridružio „sokićima” nakon izuzetne sezone u Francuskoj, gde je osvojio ligu sa Lemanom i proglašen za MVP-a finala, dok je Bel stigao iz Darušafake, sa kojom je osvojio Evrokup. Šampiona Hrvatske pojačali su i Eldžin Kuk, koji je neverovatan atleta, Džoš Maget koji će organizovati igru uz Kobsa, zatim Brazilci Augusto Lima i Vitor Benite i španski reprezentativac Pablo Agilar.

Igra Cedevite se u napadu u velikoj meri bazira na pick&roll-u, a jasan pokazatelj toga su Kobs i Maget, koji su odlični organizatori igre sa veoma dobrim pregledom igre i čije je glavno oružje „vrtenje” pika. Međutim, glavni poenter bi trebalo da bude Džejms Bel, ako se može suditi na osnovu dve utakmice koje je Cedevita odigrala u Superkupu. Šuterski imaju dosta potencijala, pošto na pozicijama od 1 do 4 svi igrači važe za makar solidne šutere. Sa druge strane, u odbrani su disciplinovani i veoma organizovani sa jasnim zaduženjima i ne prave često greške prilikom preuzimanja.

Kao mane subotnjeg protivnika Partizana ističu se nedostatak dobrog šuta sa distance u ovom trenutku, pošto su u Superkupu šutirali svega 12/51 odnosno 23.5% za tri poena. Agilar i Benite su bili van šuterskog ritma, iako važe za odlične šutere, a ništa bolji nisu bili ni ostali. Jedini je Bel koliko-toliko dobro šutirao, mada je i on u polufinalu Superkupa imao veliki broj promašaja. Kao što je napisano ranije, ova ekipa ima dosta šuterskog potencijala, međutim za sada nisu uspeli da nameste „nišanske sprave”.

U odbrani su im dosta problema zadavali plejmejkeri Zadra i Crvene zvezde, iako i Kobs i Maget važe za veoma dobre defanzivce. Problemi su nastajali prilikom odbrane pika, kada su protivnički bekovi prelako dolazili do otvorenih šuteva, ili do koša relativno neometani. Takođe, protivnici su u Superkupu šutirali 41.5% za tri, te se može očekivati da će Partizan pokušati da šutevima sa distance prelomi ovu utakmicu. Vredi istaći da su Limi probleme zadavali centri koji su jači od njega, pa bi tu šansu mogao da ima Gagić, koji je igrao izvrsno u Superkupu.

U ovom trenutku je nemoguće reći ko je favorit, jer ni Partizan ni Cedevita nisu bili kompletni u Laktašima, a može se dovesti u pitanje i pripremljenost obeju ekipa za određenog protivnika, pošto su do sada igrane samo prijateljske utakmice. U svakom slučaju, očekuje nas praznik košarke.