ISTORIJA FK PARTIZAN: SEZONA 1946/47 (2)

Ovaj tim, pun kvalitetnih pojedinaca, je morao imati trenera velikog autoriteta koji bi sve te velike igrače ukomponovao i učinio da funkcionišu kao pravi tim. Taj trener je bio Ilješ Špic.

Ovaj mađarski Jevrej je svojevremeno bio odličan golgeter, državni reprezentativac i član Ujpešt Dože. U Partizan je došao na prijedlog Kirila Simonovskog. Prije velikog rata je trenirao Hajduk iz Splita i Građanski iz Skoplja. U naš klub dolazi ljeta 1946. i tu ostaje do 1951. g. To je bio njegov prvi mandat u kom je osvojio 2 prvenstva (1946/47 i 1948/49) i 1 kup (1947). U drugom mandatu se zadržao kratko i to u jednom dijelu sezone 1952/53. Njegov treći mandat je bio u sezoni 1954/55 i on je okončan trofejom kupa Jugoslavije (1954). Posljednji mandat je bio u sezonama 1958/59 i 1959/60. Trenirao je i Radnički Beograd i Vardar iz Skoplja. Sa Vardarom je osvojio kup Jugoslavije u sezoni 1960/61. Smatra se jednim od tvoraca “Partizanovih beba” i osnivačem trenerske i fudbalske škole našeg kluba. Preminuo je u svlačionici nakon utakmice Vardar – OFK Beograd.

U aprilu i maju 1947. g., Partizan je bio na turneji po Čehoslovačkoj i Mađarskoj gdje je zabilježio 2 poraza i 2 pobjede. Naš klub je poražen od Ujpešt Dože i reprezentacije Mađarske, a dvije pobjede je ostvario protiv timova iz Čehoslovačke, Šleske Ostrave i Tješinske Župe.

Jedina prijateljska utakmica protiv nekog člana velike četvorke u ovoj sezoni je bila ona protiv Hajduka, odigrana 26. februara 1947. g., u kojoj je slavio Partizan sa ubjedljivih 4:0.

Prvo poslijeratno prvenstvo je startovalo 24. avgusta 1946. g. i to utakmicom između Metalca iz Beograda i Željezničara iz Sarajeva. Partizan je svoju prvu prvenstvenu utakmicu odigrao 25.08.1946. g. i u njoj je zabilježio i svoju prvu pobjedu u prvenstvenim duelima. Naš tim je dočekao Pobedu iz Skoplja i slavio sa 1:0. Crno-beli su igrali u sljedećem sastavu: Glaser, Brozović, Čolić, Čajkovski, Đurđević, Atanacković, Rupnik, Palfi, Matekalo, Bobek i Simonovski. Jedini pogodak na meču, a ujedno i prvi prvenstveni u istoriji našeg kluba, postigao je Florijan Matekalo. Sudija ovog meča je bio Avram Višnjić iz Zagreba.

Partizan je u 2. kolu dočekao Budućnost iz Titograda i slavio sa ubjedljivih 6:1. Meč je odigran 01.09.1946. g. na stadionu CDJA pred oko 20000 gledalaca. Strijelci za naš tim su bili Čajkovski u 3., Rupnik u 10. i 16., Bobek u 37. i 63. i Simonovski u 60. min., dok je za Budućnost gol postigao Vojin Božović koji je u predsezoni odigrao 2 meča za naš tim. Crno beli su nastupili u sljedećem sastavu: Glaser, Brozović, Popesku, Čajkovski, Atanacković, Šereš, Simonovski, Rupnik, Bobek i Matekalo. Utakmicu je sudio Miloš Beleslin iz Subotice.

U 3. kolu, Partizan je bio gost Metalca iz Beograda i opet izvojevao pobjedu rezultatom 2:1. Utakmica je odigrana 08.09.1946. g., a sudio ju je Miljenko Podubski iz Zagreba. Strijelci za naš tim su bili Rupnik u 17. i Atanacković u 33. minutu, dok je gol za Metalac postigao Živković. Partizan je igrao u ovom sastavu: Glaser, Brozović, ?, Čajkovski, Đurđević, Atanacković, Šereš, Simonovski, Rupnik, Bobek i Matekalo. Odbranom Metalca u ovom meču je komandovao Miodrag Jovanović koji će u toku te sezone postati igrač našeg kluba.

Partizan je u 4. kolu dočekao 14. oktobar iz Niša i slavio sa 5:1. Utakmica je odigrana 15.09.1946. g. pred oko 3000 gledalaca, a sudio ju je Viktor Šter iz Osijeka. Strijelci za naš tim su bili Bobek 2, Rupnik 2 i Palfi iz jedanaesterca, a gol za ekipu iz Niša je postigao Petrović sa bijele tačke. Za Partizan su nastupili: Glaser, Brozović, Čolić, Čajkovski, Đurđević, Atanacković, Šereš, Palfi, Rupnik, Bobek i Simonovski.

Prvi ozbiljniji ispit Partizan je imao u 6. kolu (utakmica 5. kola protiv Nafte je odigrana naknadno) protiv Dinama iz Zagreba. To je bio i prvi Partizanov prvenstveni duel sa nekim članom velike četvorke, ali je i ovaj test naš tim riješio s lakoćom.  Dinamo je poražen s ubjedljivih 5:1, a utakmica je odigrana u Beogradu pred oko 8000 navijača. Utakmicu je sudio Miljenko Podubski iz Zagreba. Strijelci za naš tim su bili Bobek 2, Mihajlović 2 i Palfi, a za Dinamo je gol postigao Velfl. Na teren stadiona CDJA istrčali su: Nikolić, Brozović, Popesku, Čajkovski, Đurđević, Simonovski, Mihajlović, Palfi, Bobek, Atanacković i Šereš. Dinamo je nastupio u sljedećem sastavu: Monsider, Cimermančić, Lojen, Pleše, Horvat, Rajs, Beda, Golob, Velfl, Senčar i Strugar.

Izvještaji sa utakmica(sastavi timova, stadioni,broj gledalaca i imena sudija koji su dijelili pravdu na Partizanovim utakmicama) su preuzeti sa sajta EX-YU FUDBAL(www.exyufudbal.in.rs).

Foto: Crno-bela nostalgija