ISTORIJA FK PARTIZAN: OSNIVANJE KLUBA (3)

Do početka prvog prvenstva na utakmicama Partizana branila su trojica golmana: Vladimir Čulik, Franjo Glazer i Franjo Šoštarić.

Prvi golman u istoriji Partizana tj. golman koji je branio na prvoj utakmici našeg kluba bio je Vladimir Čulik. Za naš klub je odigrao 7 prijateljskih  utakmica. Bio je član ekipe koja je osvojila prvo prvenstvo u sezoni 1946/47, ali se zbog konkurencije nije mogao izboriti ni za jedan prvenstveni nastup. U Partizanu se zadržao do kraja sezone 1946/47.

Franjo Glazer je bio istinska legenda jugoslovenskog prijeratnog fudbala i u svoje vrijeme najbolji golman Jugoslavije i  jedan od deset najboljih golmana svijeta. Prije rata je branio za BSK sa kojim je osvojio 2 titule državnog prvaka i Građanski sa kojim je osvojio 1 titulu. Poslije rata dolazi u redove Partizana gdje ostaje do kraja sezone 1946/47 i sa Partizanom osvaja titulu te sezone. Bio je ujedno i prvi trener u istoriji kluba. 1949.  g. se povlači iz fudbala. Bio je golman odličnih refleksa, a čuven je po odličnom branjenju jedanaesteraca (od njih 94 odbranio je 73).

Jedan od najboljih jugoslovenskih golmana je jedini igrač koji je osvojio titulu prvaka i prije i poslije rata. Na jednom internacionalnom meču za Partizan je uspio postići i gol.  Za reprezentaciju kraljevine Jugoslavije je branio na 35 utakmica. Franjo  Šoštarić je u Partizan došao 1946. g. gdje je ostao do kraja sezone 1952. U ovom periodu bio je prvi golman sa izuzetkom sezone 1946/47 kada je prednost imao Glaser. Branio je na 84 prvenstvene utakmice. Sa Partizanom je osvojio 2 titule prvaka (1947. i 1949.) i jedan kup (1947). Za  reprezentaciju  je branio na 18 utakmica i u jednom periodu je bio nezamjenjiv na golu državnog tima sa kojim je na OI 1948. g. osvojio srebrnu medalju.

Slike preuzete sa: http://crno-bela-nostalgija.blogspot.rs/