AMIDA BRAJMA – ANALIZA, ŠTA UROŠ LUKOVIĆ IZ GANE DONOSI „PARNOM VALJKU”?

Čovjek koji se poredi sa veličinom kakva je bio i kakva jeste Admiral Robinson, čovjek koji je nedavno trebalo da zamijeni Tristana Tompsona i postane saigrač Lebrona Džejmsa. Pravo iz filijale Gregovih Sparsa, u Humsku je sletio niko drugi nego Amida Brajma!

Novi igrač „Parnog valjka” je igrač koji je porijeklom iz Gane. Na koledžu je nastupao za Konektikat Haskije, koledž koji je poznat kao savršeno mjesto za pronaći odličnog beka. Primjera radi, poznata imena našoj sceni su Šabaz Nejpier, koji je bekap u NBA timu, Portland Trajlblejzersima, ili igrač kao Rajan Boutrajt, koji je dobro poznat našoj publici. Ali, na Konetikatu se pronađe i vanserijski centar, kao što je jedan od boljih na svijetu, Andre Dramond iz Detroit Pistonsa. Dramondovim putem krenuo je i Brajma, iako je još uvijek daleko od Dramondovog nivoa, ali izabrao je pravi put za svoju karijeru. O njegovim kvalitetima i manama nešto kasnije, prvo da kažemo nešto o samoj karijeri Brajme:

Brajma je bio član šampionske ekipe Konektikata iz sezone 2013-14. Do titule bi teško stigli da nije bilo Brajme. U prvoj rundi su igrali protiv koledža Sent Džozef i pri rezultatu 70-67 za ekipu Sent Džozefa, Brajma je iznudio 3 slobodna bacanja i utakmicu odveo u produžetke, gdje je Konetikat na kraju ubjedljivo slavio i tom pobjedom, ispostaviće se, krenuo ka šampionskom tronu, za čije osvajanje je konačno pobijedio Kentaki. Kasnije, te iste, za Brajmu vrlo uspješne 2014. godine, postao je tek 11. igrač u istoriji Haskija koji je postigao 40 poena u jednoj utakmici. Ono što još više zadivljuje jeste Brajmin procenat šuta, čak 100%! Da, 100% ili u brojkama 13-13 iz igre. Fascinantno, mora se priznati, pri čemu treba naglasiti da je ofanziva Brajmin najslabiji segment igre.

Svoju koledž karijeru je završio sa prosjekom od 6.7 poena i 4.5 skokova.

Sreću je okušao na draftu, ali nije bio izabran, pokušao je i preko ljetnje lige u dresu Bulsa, ali nije išlo, pa je logičan korak bio okrenuti se Evropi.

Što se tiče analize igre Brajma, njegova najjača oružja su:

  • Fizičke predispozicije: Amida je visok 208 cm, ali ima raspon ruku od čak 231 cm što je odličan kvalitet. Izvanredan je ofanzivni skakač, na koledžu je 27% skokova hvatao u ofanzivi, odnosno 3.3 skoka u napadu po utakmici. Trenutno u ekipi Ostin Sparsa je na broju od 2.2 skoka u napadu. Brajma je izuzetno pokretan s obzirom na svoje dimenzije, može da preuzima i niže igrače od sebe, svojim dugačkim rukama je spreman da i ukrade loptu, što je velika prednost. Brajma je odličan takozvani „finišer”, odnosno, svi lob pasovi i lopte na obruču su njegovi, na koledžu je važio za jednog veoma dobrog i potencijalno odličnog pikenrol igrača, dan-danas je veoma opasan ako je protivnik lošiji pikenrol defanzivac, pa bi to mnogo značilo u eventualnoj finalnoj seriji u domaćem prvenstvu.
  • Rim protektor: Ono zbog čega će mnogo značiti našem timu, Amida je u ovom segmentu NBA igrač. Brajma ima instinkt i tajming za blokadu kakvih se ne bi sramili ni najveći NBA igrači. Dovoljno govori činjenica da trenutno u filijali tima iz Teksasa ima 2.6 blokada po utakmici.
  • Motorika: S obzirom na to da većinu svojih poena postiže na obruču, značajno je da bar to zna raditi sa obje ruke, što nesumnjivo zna. Veoma je aktivan defanzivno, što svjedoči i jedno DPOY (najbolji defanzivac godine) priznanje. Uporan je i to mu se često isplati, ne odustaje od defanzivnih zadataka dok ne ostvari posjed za svoju ekipu. Dok ga gledate stičete utisak da hoće da čuva svih 5 igrača na terenu i tom požrtvovanošću će često dizati „Grobare” na noge. Igra sa mnogo energije i tim svojim kucanjima ili blokadama, ko je ne bi imao. Nerijetko se desi da prestigne protivničke bekove u kontrama, čak je redovno među prvima, ako ne i prvi u kontri, koja se uglavnom završi atraktivnim zakucavanjem.
  • Odbrana: Amidino ubjedljivo najjače oružje. Sve gorenavedeno navodi na zaključak da je Amida katanac na reket Partizana i da će tu rijetko ko ulaziti, a i ko uđe, neće se lijepo provesti. DPOY nagrada, blokade, sve ide u prilog tome.

Što se Amidinih mana tiče, one postoje, ali su zaista zanemarljive:

  • Ofanziva: Definitivno najslabiji segment njegove igre. Ne snalazi se u ekipama koje divljaju. Poene postiže isključivo iz timske igre. Ofanziva mu je svedena na zakucavanja i „odbojku”. Igra licem je loša kao i post igra, doduše, Amida zna da pogodi desni horog i to nerijetko čini.
  • Odbrana: Iako mu je to najjača stavka, kao mana mu se navodi da nekada ispadne iz odbrane zbog prevelike želje, ali je zanimljivo da i tada Amida stigne na svog igrača i u 75% slučajeva to bude blokada, pa se postavlja pitanje koliko je to uopšte mana. Na koledžu je imao problem sa faulovima, ali ih je u G ligi donekle smanjio i sada je na oko 3 faula po utakmici.
  • Snaga: Uz napad, Amidin najveći problem. Žargonski rečeno, za neke centre je „premršav”. To je ponekad problem na odbrani niskog posta, ali Brajma to ujedno često neutrališe svojim dugim rukama kojima vrati prednost u odnosu na napadača. Ta snaga je jedan od dva problema pri odbrani posta, često stoji van balansa ali ponovo, duge ruke često spasavaju slučaj.

Na kraju, kao opšti zaključak treba istaći da je Partizan dobio, prema mišljenju većine, bolju verziju Uroša Lukovića. Amida je upravo ono što treba Partizanu, ima prostora za napredak, tijelo mu je izvanredno za Evropu i ne treba biti nerealan sa očekivanjima. Ako se Amidi pronađe uloga koja mu odgovara, nema sumnje da je Partizan dobio ozbiljnog igrača, igrača koji će protivničke timove dovoditi do ludila u oba pravca.

Nama ostaje da Amidi poželimo sreću i da nas vodi do novog trofeja KLS-a!