ISTORIJA FK PARTIZAN: OSNIVANJE KLUBA (2)

Krajem juna i početkom jula 1946. godine Partizan je išao na turneju po Poljskoj na kojoj je igrao protiv Krakovije, Legije, Lođa i reprezentacije Katovica, a krajem jula i početkom avgusta iste godine naš tim je bio i na turneji po SSSR-u na kojoj je odmjerio snage sa moskovskim CDKA i Dinamom, reprezentacijom Lenjingrada i Dinamom iz Tbilisija.

Partizan je do početka prvog prvenstva igrao prijateljske utakmice i protiv članova „velike četvorke“. Prvi ovakav duel u istoriji Partizana odigran je protiv Dinama iz Zagreba. Ta utakmica je odigrana 24.03.1946. g. na stadionu Slobode iz Zagreba pred oko 16 000 gledalaca. Iako je Partizan bio ofanzivniji, utakmica je završena pobjedom Dinama od 1:0, a strijelac je bio Reberski u 21. min.

http://crno-bela-nostalgija.blogspot.rs/2014/09/prvi-susret-partizana-i-dinama-u.html

7 dana kasnije tj. 31.03.1946. g. Partizan i Dinamo su odigrali još jedan meč. Ovog puta slavio je Partizan sa 2:1. Prvi vječiti derbi između Partizana i Crvene zvezde  odigran je na Vaskrs 21.04.1946. g. na stadionu “20. oktobra” i završen je pobjedom Partizana od 2:0. Prvi gol u istoriji vječitog derbija postigao je Franjo Rupnik u 34. minutu utakmice, a konačan rezultat postavio je Boba Mihajlović u 59. minutu. Partizan je igrao u sljedećem sastavu:  Šoštarić, Brozović, Čolić, Krnić, Đurđević, Atanacković, Mihajlović, Palfi, Rupnik, Bobek, Simonovski, a sa klupe je ušao Matekalo. Za Zvezdu je nastupio ovaj tim: Lovrić, Stanković, Petrović,Kašanin, Ćirić, Đajić, S. Atanacković, Mitić, Jezerkić, Drenovac i Tomašević, a sa klupe su ušli Krstić i Pečenčić.

http://crno-bela-nostalgija.blogspot.rs/2013/02/prvi-veciti-derbi-partizan-czvezda-2-0.html

Partizan je prvu utakmicu protiv Hajduka iz Splita odigrao 12.05.1946. g. na stadionu “20. oktobra” pred oko 20. 000 gledalaca. Razlog odigravanja ove utakmice bila je proslava otvaranja obnovljenog Doma Jugoslovenske armije. Partizan je slavio sa 3:1, a strijelci su bili Atanacković u 8. i Rupnik u 66. i 70. minutu za Partizan, dok je jedini gol za Hajduk postigao Broketa u 52. minutu. Novi meč Partizan i Hajduk su odigrali 09.06.1946. g. i ponovo je slavio Partizan sa 3:1.

http://crno-bela-nostalgija.blogspot.rs/2014/05/dan-kada-je-pocelo-veliko-rivalstvo.html

Prvi predsjednik našeg kluba bio je general JNA Ratko Vujović Čoče. On je funkciju predsjednika obavljao do sezone 1952/53. Vujović je bio učesnik Narodnooslobodilačke borbe i Španskog građanskog rata, a takođe i narodni heroj Jugoslavije.  Funkciju sekretara do sezone 1948/49 je obavljao Maša Žikić. Prvi trener u istoriji Partizana bio je Franjo Glaser. On je ujedno bio i golman našeg kluba.

U prvoj poslijeratnoj utakmici reprezentacije Jugoslavije protiv Čehoslovačke igrala su dvojica Partizanovih igrača Kiril Simonovski (koji je bio i kapiten) i Stjepan Bobek.