ČANAK: PROCENA JE DA BI JOŠ JEDAN VISOKI IGRAČ DOBRO DOŠAO

Prisilnu dugu pauzu između takmičenja ekipa Nenada Čanka iskoristila je za kratak odmor, nakon kojeg je ubrzo nastavila sa ozbiljnim radom, ne bi li tim spremno dočekao izazove u domaćem prvenstvu.

– Imali smo sedam dana pauze, koja nam je prijala, a od srede smo krenuli sa ozbiljnijim radom. U kompletnom smo sastavu osim Đoka Šalića, koji je operisan, i Tanaskovića, na koga nećemo računati do sledeće sezone. Bondža Si je zbog sitnih povreda preskočio dva dana treninga, ali ostalo je sve kako je planirano.

Dešavanja u klubu odrazila su se i na tim, te je dovođenje planiranog pojačanja na centarskoj poziciji zbog toga još u magli.

– Nisam stvarno u toku što se tiče tih stvari oko papirologije. Što se tiče terena i ekipe, neka procena je da bi dobro došao, nije neophodan, ali bi dobro došao visok igrač, zbog toga što smo tu bez Đoka, Tanasković je aut, a utakmice u KLS su na svaka dva-tri dana. Moramo da prištedimo neke igrače, a nije rezon da Novicu izrabljujemo na svakoj utakmici. Bila je potreba za dovođenjem nekog igrača na toj poziciji. Videćemo kako će se stvari odvijati, trenutno smo tu u ovakvom sastavu kakvom jesmo.

Trener crno-belih osvrnuo se i na aktuelne promene koje se tiču sistema regionalnog takmičenja.

– Faktički smo se vratili na sistem takmičenja u SFRJ. Znači, prva liga, pa sad je ABA 2 kao neka jedinstvena B liga, pa onda republičke lige. Koliko god to izgledalo nespretno i nezgrapno rečeno, ali je tako. Ne znam šta da kažem. Kad si u klubovima koji to igraju, onda je dobro. Ovim ostalima nije dobro. Da bi sada tim iz KLS igrao ABA ligu, trebaju mu dve fantastične godine: jednu da se izbori za ABA 2 i jednu da pobedi da bi igrao Jadransku ligu. Ne može da se napravi ekipa za dva meseca kao što je sada bio slučaj: za KLS dovedeš tri igrača i za dva meseca uđeš u ABA 1. Da li je to dobro ili loše… iz perspektive tih klubova sigurno loše, a ako gledaš iz perspektive ovih koji igraju ABA 1 i rizikuju da u dva meseca zbog nekih povreda rizikuju sledeće godine učešće – i njima je dobro. Sad, svako ima tu svoj ugao gledanja i sad je tu jako teško biti objektivan i reći šta je dobro, a šta nije.

Čanak je sa određene distance analizirao svoj rad u dosadašnjem periodu.

– Kad nešto rezimiram taj rad, generalno, mi smo tek od 1. januara krenuli da ličimo na nešto kako bi to trebalo da izgleda. Meni lično u tom periodu ostaje žal za utakmicom u Ljubljani. Rezultatski ništa nije značilo, ali mi je žao jer smo sve vreme imali kontrolu i onda izgubili na način na koji nije trebalo da izgubimo. A period čim sam došao, nije tu moglo da se u 10-15 dana izmeni sve ono što sam ja hteo da izmenim. Pritom, ne govorim da je pre toga bilo loše ili dobro, nego, jednostavno, svako ima svoju ideju. U tih prvih par utakmica po mom dolasku smo bili tragični. Osim utakmice sa MZT-om, sve je bilo jako loše. Vezali smo četiri poraza, gde je postojala ozbiljna opasnost da ekipa prestane da veruje u ono što radi. Izgurali smo onda ipak. Prelomna utakmica je možda bila sa Zadrom, gde je bilo +20, pa smo se na kraju spasavali. Ali, opet, od te utakmice kreće sve nabolje i na kraju je kulminiralo dobrom igrom na Kupu. Sve to je posledica prihvatanja nekih ideja, podizanja forme i doprinosa igrača koji su stigli kasnije i Gagića pre svega, pa i Vona i Sija.