TRNAVAC: SNOVI SU JEDINI PRAVI PUTOKAZ U ŽIVOTU

Rukometaši Partizana ponovo su skrenuli pažnju na sebe. Ambicije i igre koje su ih opravdale stigle su donekle najavljene potpisivanjem dvojice najtalentovanijih golmana u Srbiji. U izjavi za sajt SRLS, Andrej Trnavac govorio je o svojim počecima i mnogo čemu drugom.

– Karijeru sam počeo u SC Voždovac, kao desetogodišnjak. Nisam imao ideju da li ću biti igrač ili golman. Na odluku da stanem među stative uticao je moj deda, Andrija Banjanin, kome svakako dugujem mnogo toga, pogotovo na početku bavljenja rukometom. Prvo sam bio igrač, a onda slučajno na jednoj utakmici nismo imali golmana, stao sam na gol i tu sam i dan danas i ostaću do kraja rukometne karijere.

Mladi golman bio je jedan od junaka pobede nad liderom Superlige u prošlom kolu.

– Bila je to izuzetno važna utakmica za moju ekipu jer nam je pobeda donosila mnogo toga. Pored dva boda sa kojim optimistički gledamo na plasman u doigravanje, pobeda nam mnogo znači u smislu samopouzdanja i motivacije da nastavimo sa velikim radom i u narednom periodu. Derbi je doneo čvrstu, rezultatski neizvesnu igru. Spremali smo se cele nedelje za ovu utakmicu, dobro smo skenirali igru Nišlija, pogotovo bekove na kojima se zasniva njihova igra. Odigrali smo odlično u odbrani, u napadu ne baš sjajno, ali je granitna odbrana, uz odličan utisak nas golmana, naročito Milosavljeva, bila dovoljna za veliki i značajan trijumf. Za utakmicu smo se posebno spremali i mi golmani, gledali snimke igara protivnika, tako da naše odbrane nisu slučajnost, već rezultat jedne izvrsne pripreme. I na ovoj utakmici, kao i na prethodnim, trener Nenad Maksić, koji me je pre dve godine priključio prvom timu, dao mi je priliku da branim sedmerac. Uvek sam spremam da iskoristim poverenje trenera i tu vidim svoju šansu. Znao sam, kod prvog sedmerca gde šutira protivnički igrač i uspešno reagovao. Sledi odbranjeni zicer, koji mi je zajedno sa aplauzima publike i podrškom saigrača, podigao adrenalin do maksimuma i u takvoj atmosferi odbranio sam i drugi sedmerac, ovoga puta Krsmančiću, a nakon toga i njegov šut sa šest metara. Bilo je prelepo. Sve to predstavlja veliki motiv da nastavim sa predanim radom u narednom periodu.

Konkurencija za mesto u timu mu je još jedan izuzetan mladi golman – Dejan Milosavljev.

– Izuzetna čast mi je što sam ove sezone na golu Partizana u tandemu sa seniorskim reprezentativcem, Dejanom Milosavljevim. Iako je mlad, ima potrebno iskustvo i od njega mogu mnogo toga da naučim. Dosta mi pomaže, daje korisne savete. Odlično se slažemo, kako na terenu, tako i van njega.

Što se tiče ambicija u nastavku, kaže sledeće.

– U narednom periodu da se izborim za status juniorskog reprezentativca Srbije, s obzirom da moju generaciju u julu mesecu očekuje Evropsko juniorsko prvenstvo u Sloveniji. Nadam se da ćemo na predstojećem prvenstvu dokazati da smo kvalitetna generacija, s obzirom da na prethodnim takmičenjima nismo prošli baš dobro. Naravno da su dalje ambicije vezane za prvi tim Partizana, kao i one najviše, za seniorsku reprezentaciju i odlazak u dobar inostrani klub.

Kad su u pitanju uzori Trnavac, ističe Omejea.

– Ima zaista dosta dobrih golmana u Ligi šampiona, koju redovno pratim, a i nedavno završeno Evropsko prvenstvo obeležili su sjajni golmani. Za mene je broj jedan Teri Omeje i želeo bih jednom dana da budem uspešan kao on što je u svojoj dugogodišnjoj vrhunskoj karijeri.

Za kraj, Trnavac je imao poruku za svoje vršnjake i mlađe naraštaje.

– Deco, bavite se sportom. Budite uporni i nemojte nikada da odustajete. Pratite svoje snove. Oni su jedini pravi putokaz u životu i odvešće vas na sva ona mesta o kojima ste samo sanjali.