KRAJ SAGE, KVAME VON I DEFINITIVNO NOVI IGRAČ PARTIZANA?

Partizan je po svemu sudeći konačno našao zamjenu za Patrika Milera, u klub stiže dečko iz Ouklenda, Kvame Von.

Kvame ima 27 godina, igra na bekovskim pozicijama, takozvani kombo bek. Kvame je svoju košarku počeo igrati na koledžu San Fransisko sa kog je prešao na koledž Cal State. Svoju profesionalno košarkašku odiseju je započeo u italijanskom drugoligašu, Fortitudu Agrigentu. Naredne dvije godine je proveo u Izraelu igrajući za Ironu Ramat Ganu (drugoligaš) i Ironu Nahariju. Put ga je dalje vodio od Belgije preko Francuske pa do Njemačke.  Zadnja destinacija prije našeg glavnog grada mu je bio grčki Aris, Kvame je tamo odigrao samo 5 utakmica zbog loše situacije u kojoj se klub nalazi.

Da kažemo sada nešto više o Kvameu kao igraču,njegova najveća oružja su:

  • Ofanziva: Ono u čemu je Kvame najbolji jeste ofanziva. Sposoban je da kreira štošta iz nje ali i da poentira na mnogo načina, bila to izolacija, post igra, istrčavanje iz blokova, Kvame u napadu radi sve. Ono zbog čega je u nekim momentima u napadu nezaustavljiv jeste činjenica da jednako dobro završava i lijevom i desnom rukom što otežava protivniku da spriječi poentiranje. Zbog svoje snage veoma često se spušta i na niski post i igra leđima protiv čuvara koji je često slabiji od njega, iz istih razloga na utakmicama je veoma često igrač na kome je napravljeno najviše faulova.
  • Pick&roll igra: Odličan je PnR igrač zbog činjenice da je odličan šuter koji se ne smije ostavljati sam ali ne smije mu se ni previše izlaziti na šut jer zna odlično da podijeli pas. Ti pasovi koje on dijeli su uglavnom ili igraču koji je sam na distanci ili igraču koji se odmotava iz pika, nije mu strano ni baciti pas direktno iz driblinga. Ako je ostao bez šuta i pasa,  Von veoma često ulazi u kontakt igru na samom polaganju gdje uglavnom ili pogadja ili izvlači faul.
  • Asistencije i pasovi: Odlično vidi teren, ima fenomenalnu viziju i talenat za pas za nekoga ko nije primarno plejmejker nego kombo bek. Prosječno je na oko 3.8 asistencija a kroz karijeru je taj broj nešto lošiji, oko 2.5 asistencija. Ima odličan osjećaj kada da izbaci tzv. ekstra pas. Dosta njegovih pasova i asistencija je direktan produkt njegove post igre, za koju smo već rekli da je odlična.
  • Defanziva: Ono što je u Partizanu problem čitave sezone, odbrana protivničkih bekova. Von bi trebao to da uspori, dobar je defanzivac iz nekoliko razloga. Prvo,veoma dobro izbjegava blokove, rijetko ide ispod bloka a sposoban je da sustigne protivnika i “probije” blok zbog svoje velike snage i brzine. Ono što je najvažnije u odbrani i generalno košarci, jeste košarkaški IQ, kod Vona nema komplikovanja, sve je prosto pa tako i odbrana. Veoma dobro čita igru u oba smjera, u odbrani pogotovo, zna kada treba i koga igrača da pusti na šutu, kome da zasmeta, koga da faulira i zaustavi njihove kretnje. Kvame je relativno visok za svoju poziciju, 191 centimetar. Sa tom visinom, Von dosta pomaže u defanzivnom skoku, bilježi čak 2.1 defanzivni skok što je za jednog pleja sasvim dobro. I u napadu je često na skoku pa zna da žargonski rečeno “iščačka” loptu protivniku iz ruka.

Generalni zaključak oko novog pojačanja jeste da će on Partizanu mnogo pomoći. Von je baš ono što je trebalo crno-belima posle odlaska Patrika Milera, igrač koji je sposoban da nadoknadi poenterski učinak ali i zatvori nešto u drugom pravcu.