“ZALEĐENI” (SEDMOSTRUKI) ŠAMPION EVROPE

Uzimajući u obzir trenutne vremenske uslove, pomislili biste da ovakav naslov verovatno implicira na neku nezgodnu situaciju negde na putovanju sa kojom su se suočili vaterpolisti i stručni štab ekipe koja i dan danas, bez obzira na ovogodišnji sastav, uživa veliki nivo poštovanja u evropskom vaterpolu. Osvajač najprestižnijeg takmičenja u više navrata, tačnije sedam puta, suočava se već duže vreme sa krizom koja je ovih dana, blago rečeno, kulminirala.

Klub sa Banjice pre nekoliko dana jeste imao pehova na putu za Zagreb zbog veće količine snega na drumu, te zbog toga nisu stigli da odrade nijedan trening pred utakmicu sa zagrebačkom Mladošću – međutim ovi problemi nisu ništa u poređenju sa onim što se dešava u gradu odakle je Partizan.

Već desetak dana na bazenu Banjica voda se ne greje, a razlog je taj što nema mazuta. Pitamo se kako je moguće da se ovako nešto desi, ili možda bolje rečeno dozvoli – da u zemlji koja je u vaterpolu postigla ono što nikada nikome nije pošlo za rukom (Srbija je u ovom trenutku zvanični evropski, svetski i olimpijski šampion, kao i šampion Svetske lige i Svetskog kupa), jedan klub izuzetno visokog renomea nema najosnovnije uslove da trenira, a trenutno učestvuje u najjačem evropskom klupskom takmičenju?

Da li se u “zaleđenoj” vodi može iznedriti neki novi Živko Gocić ili Slobodan Nikić koji su mnogo dali našem vaterpolu i čiji smo veličanstveni oproštaj od reprezentacije pre samo nekoliko nedelja imali prilike da gledamo? Kako možemo očekivati da nam i ubuduće vaterpolisti donose sreću i radost, ako se država u kojoj su rođeni ne brine o njima? Ministarstvo omladine i sporta još uvek se nije oglasilo u vezi ovog, za nas nečuvenog slučaja, a Vaterpolo klub Partizan je još prošle nedelje kontaktirao ovu državnu instituciju.

Trener Partizana Zoran Milenković je prilikom preuzimanja kluba rekao da njegova ekipa poseduje grandiozan potencijal koji uz disciplinovan trud i stpljenje, ali i uz NORMALNE uslove za rad, može biti pretvoren u vrhunski rezultat na evropskom planu. Znamo šta je najveći uspeh i čemu ovaj klub stremi, međutim po svemu viđenom, nismo sigurni da li je u interesu svih nas da se on i ostvari?

Prisetimo se samo kako je nekadašnji trener našeg najtrofejnijeg vaterpolo kluba, proslavljeni srpski vaterpolista, pre dve godine odveo igrače (koji nisu imali novca) na pljeskavice, kako bi proslavili veliko dostignuće – plasman na završni turnir Evrolige. Da li to priliči jednom evropskom gigantu kao što je VK Partizan?

Mogu li ovi golobradi mladići koji trenutno brane crno-bele boje doneti uspehe klubu ako treniraju na vodi? Neko će se možda zapitati kako to NA vodi, kada se vaterpolo igra U vodi? Da, ali kada se voda ne greje, a spoljašnja temperatura ide u ogroman minus kao što je to slučaj ovih dana, vrlo moguće je da dođe do smrzavanja vode, te se onda postavlja pitanje da li će vaterpolisti Partizana igrati hokej ili vaterpolo? Nadamo se da će neko od nadležnih uspeti da shvati ovo na pravi način.

Umesto da govorimo o spektaklu, jer VK Partizan sutra igra sa verovatno najboljom evropskom ekipom u ovom trenutku, mi se bavimo nečim što uopšte ne bi trebalo da se dovodi u pitanje. Meč sa dubrovačkim Jugom zakazan je za sredu i odigraće se, zbog gorenavedenih problema, na bazenu “Milan Gale Muškatirović” na Dorćolu sa početkom od 18.30h.

Autor: shef_lwt