PREDSEDNIČE, SREĆAN ROĐENDAN

Ovo nije kritika. Ovo nije pohvala. Ovo je pokušaj objektivnog sagledavanja učinjenog u dosadašnjem mandatu bivšeg košarkaša a sada predsednika Partizana, koji danas slavi 31. rođendan.

Nešto je više od godinu dana prošlo otkako je nova uprava na čelu sa Nikolom Pekovićem preuzela upravljanje velikanom evropske košarke. Prethodni period obeležile su turbulencije u klubu, nestrpljenje navijača, finansijski problemi, uglavnom, sve ono što se i dalo naslutiti, uz jednu veliku dilemu oslikanu u prostom pitanju: kuda plovi ovaj brod?

Da je početak predsedničkog mandata Nikole Pekovića prošao slavno nije, nabrajati sve odluke i poteze koji su naišli na neodobravanje navijača u ovom momentu nema potrebe, dovoljno se pisalo o njima. Reakcije navijača bile su uglavnom negativne, od onih izuzetno oštrih gde su se mogle pročitati i čuti reči poput kolaboracija, izdaja, vegetiranje kluba do onih retkih strpljivih koji su poštujući ono što je sadašnji predsednik ranije uradio za klub poredili funkcionisanje kluba sa jednom istorijskom epohom oličenom u slikovitom izrazu: ne može se uvek biti Crni Đorđe, često je potreban i Miloš. O Milošu je istorija sudila naknadno, povezujući njegove odluke sa dugoročnim posledicama, da li je ovo momenat kada o radu Nikole Pekovića i njegovom dugoročnom uticaju na klub možemo makar delimično da sudimo?

Objektivne i oštre kritike su u prethodnim mesecima bile apsolutno opravdane, uprava kluba vukla je poteze koji, ruku na srce, nisu obećavali ništa dobro, ali je opštem mišljenju najviše kumovala činjenica da se u radu kluba nisu videle ni naznake bilo kakvog smislenog plana čije bi dugoročno ostvarenje bacilo drugačiju senku na dosadašnje odluke.

Istini za volju, u prethodnih nekoliko meseci počele su da se dešavaju stvari i donose odluke koje na predsednički mandat Nikole Pekovića daju drugačiju perspektivu. Na mesto potpredsednika kluba postavljen je Milan Iskrin, čovek koji je uz trenera Džikića najzaslužniji što je u zaista teškim uslovima sastavljena ekipa, koja, po našem skromnom mišljenju, dostojno reprezentuje Partizan u dva takmičenja u kojima učestvuje.

Druga, možda i najbitnija stavka je finansijska stabilizacija kluba, koja se, prema našim informacijama, a u odnosu na zaista teške uslove u kojima je klub, odvija više nego zadovoljavajućom brzinom. U izjavi za Blic pre izvesnog vremena Peković je obećao da će na kraju godine napraviti konferenciju za medije na kojoj će izneti podatke o stanju duga, a prema našim saznanjima cifra za koju je dug smanjen nije naivna. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, novac koji je Nikola Peković dao klubu predstavlja jako veliki iznos.

Još jedna pozitivna stvar su mlađe kategorije, dovedena su dva jako talentovana igrača, a prema našim izvorima biće još dolazaka u narednom periodu, što ide u prilog tome da se u još jednom segmentu oporavka kluba stvari pomeraju sa mrtve tačke.

Kad se podvuče crta, reklo bi se da uprava klub ipak, zaključno sa najnovijim informacijama, ima nekakav plan za budućnost. Da će biti lako, neće, a svi dobro znamo šta su uzroci tome, ali bilo bi nepravedno reći da u ovom momentu nema naznaka da klub ima dugoročne planove.

Na kraju, naša poruka glasi: Predsedniče srećan rođendan, uz najlepše želje na privatnom planu i jednu koju posebno ističemo a tiče se svih nas, želju da Partizan što je skorije moguće krene ka mestu koje mu po istoriji i tradiciji pripada. Možda će taj put biti spor, trnovit, ali ukoliko bude vođen odanošću koju je Nikola Peković pokazao noseći naš dres, nemamo ni najmanje sumnje da će na kraju Partizan biti tamo gde pripada!