I DERBI JE DOBIO… GLOĐOVIĆ!!!

150. večiti derbi završen je trijumfom Crvene zvezde, sudije, južne tribine, uprave Fudbalskog kluba Partizan. 1:2 (1:2).

Nemam previše godina, a sve one koje protekoše u navijanju za Partizan mogle se sabrati u ovu sezonu i današnju utakmicu – Partizan je danas tu gde jeste zbog ljudi koji sa Partizanom nemaju nikakvu istoriju, povezanost, bliskost, a koji sve o njemu odlučuju. Počevši od tribine na kojoj je više navijača večitog rivala nego na njihovoj, do uprave koja je klub za samo 14 meseci dovela do potpunog sunovrata, i na kraju sudije, koji se potrudio da se ova utakmica ne pamti po dobroj igri, borbi, već po njegovom sramotnom činu.

Odmah po imenovanju za glavnog arbitra 150. večitog derbija, bilo je jasno da će se nešto ˘vrlo čudno˘ odigrati na JNA. Mada, ko ima razloga da se čudi, sećajući se prethodnih delioca ˘pravde˘ i odluka koje su, između ostalog, dovele do 21 godišnjice od penala za Partizan, pre nego što su se mnogi navijači koji ovo čitaju uopšte i rodili. Posle ovog večeras, postavlja se pitanje, da li će u ovom veku neki još uvek nerođeni Partizanovac dočekati tu ˘božju pravdu˘, jer postalo je jasno da sudijske pravde, bar u ovoj ligi, za Patizan nema.

Ko to nikako nije smeo da dozvoli da i 150. derbi mora pripasti jednom klubu, ko je to sebi dao za pravo da na teren instalira čoveka sa specijalnim zadatkom, ukloni ˘renomiranog˘ Mažića da bi ovu sramotnu ulogu odigrao neko ko verovatno više nikada neće imati priliku da sudi jedan derbi, ili evropsku utakmicu, a uzged je, ironije radi, načelnik policije po zanimanju? Kada zakon i sva pravila krše štićenici zakona, šta onda očekivati od stomatologa, inženjera…

Da se osvrnemo i na utakmicu i naravno spomenemo da neviđena fudbalska krađa u režiji gorepomenutih aktera nikako ne može biti alibi treneru Tomiću za greške koje je večeras napravio, kao i katastrofalne reakcije nekih igrača u bitnim trenucima utakmice.

Prvo poluvreme odigrano je s puno kontakta i žustrine, a tako je nastavljeno i u drugom, iako se čini da je dotični sudija svirao faul za suprotni tabor i kada jeste i kada nije trebalo, na svakih 15 sekundi i pri svakom malo čvršćem kontaktu (koji su od starta nametnuti u igri i sudija koji bi večeras razmišljao o fudbalskoj igri bi dozvolio takvu igru i reagovao kada je to zaista neophodno). U prvih 20-tak minuta, Partizan je pokazao sav svoj potencijal, što ga je nažalost, u mnogo faktora, sprečilo da to nastavi i u drugom periodu. Istina, već u prvih desetak minuta postalo je jasno da će večeras najmanje odlučivati igrači obe ekipe, jer u 12.minutu Mihajlović biva rušen u srcu kaznenog prostora, ali sudija niti razmišlja, niti želi da pokaže na belu tačku, što nailazi na žestoku, sasvim opravdanu reakciju trenera Partizana, Ivana Tomića. Ipak, odlična pas igra, brza tranzicija i fantastična saradnja Mihajlovića i Bogosavca, uz odličnu pomoć u vidu iskustva Saše Ilića (sada i zvanično rekordera po broju odigranih derbija), u 18.minutu rezultirali su golom za 1:0, a strelac je danas fantastični Sedrik Gogua. Odličan povratni pas Kapitena ka Mihajloviću koji je sproveo fantastičnu loptu ka Sedriku, koji je glavom zakucao u mrežu.

POGLEDAJTE:

NEDOSUĐEN PENAL

U tom trenutku, čini se da je Partizan morao mnogo žustrije i još jače da nastavi sa napadima i pritiskom na zadnju liniju Zvezde, ali vrlo brzo je Partizan, kako samo on ume, vratio protivnika u život, koji je do kraja poluvremena potpuno preokrenuo rezultat.

Međutim, vredi napomenuti i detalj pre prvog gola, koji je možda i odredio dalji tok utakmice i oduzeo Partizanu šansu da izbori makar remi. Apsolutno nepostojeći faul i slobodan udarac na ivici šesnaesterca, koji Ibanjez pretvara u gol za 1:1.

Do kraja prvih 45 minuta, već u sledećem napadu Alen Stevanović maši zicer na još jedan odličan pas Nemanje Mihajlovića. A onda, Crvena zvezda svoj zicer ipak koristi, nakon što je Srnić pobegao Bogosavcu, dodao Vijeri koji to prevara u preokret za 1:2.

U drugom poluvremenu, Partizan je pokazao svu svoju bespomoćnost, slabost i teško je bilo gledati kako se 11 crno-belih bori a samima sobom, svojim limitima, sudijom, upravom, državom… Ipak, Partizan je izjednačio, već u 47. minutu Mihajlović postiže gol na odličan pas Ilića, ali gol biva poništen, da ne kažemo, gol ne biva uvažen, prihvaćen, jer nije postignut u crveno, već crno-belom dresu.

PONIŠTEN GOL

Ponovo je razlog nepostojeći ofsajd, kao i još nekoliko puta na utakmici, što je između ostalog totalno zaustavilo šansu za Partizanov povratak, jer pri svakoj šansi koje je Partizan teškom mukom gradio, problem je bio ili ofsajd, ili faul, ili politička situacija u Ukrajini, ili nešto četvrto…

Crvena zvezda je do kraja imala još jednu odličnu šansu, koju je Šaranov odbranio u duelu 1 na 1 sa Vijerom.

Luković je isključen u 70. minutu, ali Partizan to ipak nije uspeo iskoristiti i izvući makar remi u jubilarnoj derbiju, iako je bilo šansi, kao ona Kosovića u nadoknadi vremena.

Mnogo je razloga za to, ali ne postoji još mnogo reči za opisati ovu sramotu koju je još jednom priredio srpski fudbal. Mihajlović, Stevanović, Bogosavac, svi su se nalazili u ofsajdu kakav je uveden specijalno samo za ovu utakmicu i koji ne postoji ni u jednom fudbalskom pravilu, sem onom koje se uvodi kada Zvezda igra.

POGLEDAJTE OSTALE DETALJE I GOLOVE

IZJAVA IVANA TOMIĆA POSLE UTAKMICE

DA LI JE OVO OFSAJD??????

Na kraju, vredi pružiti punu podršku treneru Tomiću i apsolutno ga podržati i razumeti u njegovoj rezigniranosti prouzrokovanoj brukom i sasvim novom dubinom ljudskog dna, koju je sudijska delegacija večeras priredila. Zamerke postoje na njegov rad i apsolutno treba pozdraviti što ih je Tomić nakon utakmice lično prihvatio, mogao je mnogo drugačijeg, od pristupa i ponašanja u prleaznom roku, do večerašnje startne postave u kojoj se najviše zamera igra Bandalovskog, koji je uspešno realizovao svega par centaršuteva umesto Vulićevića, kao i loše izmene, u pogrešnom trenutku i zaboravljanje Golubovića umesto danas katastrofalnog Stevanovića, kao i možda igre pokušaj sa dva napadača, Jovanovićem i Vlahovićem…

Podrška u ovim teškim trenucima i za naše igrače, da se ne predaju i bore protiv protivnika rascepkanog na mnogo delova i okupiranog sa svih strana, koliko god to teško bilo. Niko im ne može zameriti na neznanju i nemoći, već samo pohvaliti na borbi. Ipak se oni bore sa onim što se nijedan klub na svetu ne suočava.

Za kraj, dva, možda i najbitnija pitanja:

TRIBINO, VI STE SRAMOTA ZA NAVIJAČE PARTIZANA!!! U trenucima kada je Partizan, nakon isključenja protivničkog igrača, započeo ˘viktorije˘ oko zvezdinog gola, ušao u ritam i zaređao par akcija, kao i još nekoliko puta u bitnim trenucima utakmice, bez ikakvog razloga pravite bakljadu i prekidate utakmicu, vodite navijanje potpuno ne prativši utakmicu i ne znavši kada treba podržati i sveg glasa motivisati igrače. Umesto toga, vi im još i odmažete i dopuštate protivniku da dođe do daha, primi koji trenerski savet… još jednom ste nepobitno dokazali da vaš klub sigurno nije Partizan, da se Tempo, Belgija danas stide, da ste se prodali za lični interes, mada se neki od vas nikad nisu ni prodali, jer im srce i dalje pripada suprotnom taboru, što su još jednom dokazali…

UPRAVO, PONIZILI STE PARTIZAN I TO I DALJE RADITE, da nije vas, ne bi bilo ni ovakvih poniženja na našem stadionu, ne bi Partizan imao navijače koji bi tako lako dopustili akterima ove pljačke bezbedno napuštanje stadiona, ne bi trpeo sva ostala poniženja od svih drugih klubova, sudija, ne bi od kluba koji je ulivao strah u kosti postao olupina i raspad, ne bi imao tim koji i sa igračem manje (uz sve otežavajuće okolnosti, za tako nešto ne postoji opravdanje) ne uspeva da makar izjednači rezultat.

Danas, večeras i svih narednih dana, neka se oni koji dolaze na južnu tribinu stadiona JNA zapitaju s kim je dele i u čijem interesu deluju, a svi mi koji smo bespomoćno gledali ovo poniženje, ovu tugu i ovaj skandal, zapitajmo se, na koje grane je Partizan došao, šta se od njega napravilo i da li, uprkos svim ovim otežavajućim okolnostima večeras, postoji ikakav alibi i oslobađajuća okolnost za ljude koji su Fudbalski Partizan doveli do ruba propasti, bez napadača, bez desetke, bez kvaliteta?

DOKLE ĆEMO IH TRPETI???

UPRAVA NAPOLJE!!!!!!

O ovoj, i ostalim vestima diskutujte na našem forumu: forum.volimpartizan.net

Pratite nas i na Tviteru: @volimpartizana