VANJA MARINKOVIĆ ZA VOLIMPARTIZAN.NET: I KAD JE DOBRO, I KAD JE LOŠE, TIM IZNAD SVEGA

Nije fraza da su najveće blago Partizana upravo njegova deca, igrači, treneri, koji su u nekom trenutku imali prilike da budu selektirani i prođu rigoroznu selekciju kroz procenu igračkih, a pre svega ljudskih kvaliteta. Kako je to lepo sročio Ivica Iliev, Partizan je kulturološki fenomen, a pre svega jedan porodični koncpet, koji, kao i svaka porodica, ima uspone i padove, ali na kraju kroz njega zablistaju oni koji nose sa sobom tu čast da su deo sebe ugradili u Partizan, a i Partizan u njih. Jedan od takvih je i Vanja Marinković, sadašnji kapiten košarkaškog kluba i novi u nizu asova za koje će se godinama govoriti kako su blistavi predstavnici jednog crno-belog sistema. Zahvaljujući Vanjinoj dobroj volji i izuzetnoj predusretljivosti ljudi iz marketinga našeg kluba, imali smo prilike da uradimo intervju sa našim kapitenom.

Ono što možda najviše zanima navijače je kakvi su planovi Vanje Marinkovića za nastavak karijere? Koliko će navijači još moći da uživaju u njegovim partijama i da li bi voleo da još nekoliko godina igraš za crno bele?

Planovi su da ostanem u Partizanu i da napredujem što više mogu u voljenom klubu. Voleo bih da igram još dugo za crno-bele. Ako se u perspektivi, kroz koju godinu ukaže neka dobra prilika, nažalost ću morati da je prihvatim 🙂

Kako se tvoji saigrači i ti lično borite s problemima, pre svega finansijske prirode koje ima KK Partizan?

Iskreno, ne mislimo o tome uopšte, mlada smo ekipa sa nekoliko iskusnijih igrača, držimo se zajedno i trudimo se da damo 100% od sebe na svakoj utakmici i na svakom treningu. To nam je najvažnije.

Kada si počeo da treniraš košarku i odakle potiče tvoje interesovanje za ovim sportom?

Počeo sam da treniram sa 7 godina, a ugledao sam se na brata jer je on počeo 3-4 godine pre mene.

Protiv koga je teže bilo igrati na treningu, protiv Dragana Milosavljevića ili Saše Pavlovića?

Protiv Dragana, moram da kažem, ali je i protiv Saše bilo veoma, veoma teško.

Ko ti je omiljeni stranac košarkaš koji je igrao u Partizanu?

Bo Mekejleb

Čime bi se bavio da nisi košarkaš?

Verovatno bih bio glumac, to mi iz ove perspektive deluje kao interesantno zanimanje.

Sa kim si cimer na putovanjima i sa kim se iz trenutne ekipe najviše družiš?

Najčešće sam cimer sa Čedom Vitkovcem, a najviše se družim sa Aranitovićem, Magdevskim…

Imaš 19 godina. Kako uspevaš ostati normalan u moru abmnormalosti koja bombarduje mlađe generacije putem medija, da li je jedan od razloga i boravak u Partizanu koji sem košarkaških, ima dugu tradiciju kulturnog i ljudskog obrazovanja?

Ne mogu reći da sam ravnodušan, ali me ne dotiču te stvari puno. U početku mi je sve što nas okružuje bilo čudno, ali sam shvatio da sam ja usredsređen na sport i vrednosti za koje sam čvrstu ubeđen da su prave.

U ovom trenutku Partizan se bori za opstanak. Smatraš li da je ekipa zaslužila i bolju poziciju na osnovu kvaliteta i misliš li da se makar u domaćem šampionatu Partizan može uključiti u borbu za trofeje?

Trudimo se da gledamo napred. Verovatno je moglo bolje, ali sada moramo da mislimo samo o narednim utakmicama. Domaće prvenstvo je još uvek daleko, ali kao i u svakoj utakmici, možemo da obećamo samo rad, borbu i zalaganje.

Kakva je atmosfera u ekipi nakon pobeda i poraza? Ima li nekad neprijatnih reči, ili se svi držite zajedno i u dobru i u zlu?

Uvek smo tim i kad je loše i kad je dobro. Samo tako možemo da na kraju uradimo nešto dobro.

Kakav je Vanja privatno? Kako provodiš svoj dan, imaš li omiljeni žanr muzike? Neki hobi? Omiljenu knjigu?

Privatno, osim treninga sam sa porodicom i devojkom najviše. Nemam neki specijalni hobi, ali volim da čitam a omiljena knjiga mi je “Bludni sin”, Čarlsa Bukovskog.

Postoji li igrač koji te inspiriše, čiju bi karijeru želeo da imaš i da li bi izdvojio nekog igrača čiji stil igre ti se posebno dopada?

Pratim dosta igrača na mojoj poziciji, ali nemam baš nekoga koga bih mogao da izdvojim. Voleo bih da igram na najvišem evropskom nivou.

Navijači Partizana i dalje pune Pionir i sa svih strana sveta i dalje verno podržavaju svoj klub. Kako gledaš na to, kolika je to motivacija za vas igrače da budete još bolji, koliko tebi lično znači ta podrška, da li bi nešto poručio tim navijačima?

Oni su najbolji navijači, to je sigurno. Mi smo im neizmerno zahvalni što nas podržavaju u svakoj situaciji i što prepoznaju sve. Teško je i setiti se svakog puta kada nas je huk sa tribina trgo i pogurao da od sebe damo još više.

Šta je po tebi glavni segment igre koji bi želeo unaprediti u narednom periodu tvoje karijere?

Na prvom mestu odbrana, dribling i generalno igra sa loptom.

U kojoj evropskoj i NBA ekipi bi voleo da igraš ?

Fenerbahče i LA Lakers .