PORAZI BEZ SVOJE DECE

Partizan meč u Bilbaou počeo sa samo dvojicom fudbalera poniklih u Humskoj. Trener Trbojević najavljuje niz bisera iz generacija 1998, 1999. i 2000.

PARTIZANU nije potreban sponzor na grudima, on se nalazi u Zemunelu. Reči Aleksandra Stanojevića prilikom neslavnog završetka saradnje sa crno-belima na najbolji način su oslikali značaj škole i njen udeo u uspesima ostvarenim prethodnih godina. Sada, samo nekoliko godina kasnije crno-beli su na nestvarnih minus 21 u odnosu na večitog rivala, a utakmicu u Bilbaou su počela samo dva fudbalera (Babović i Lukić) ponikla u zvanično najproduktivnijoj omladinskoj školi Evrope.

– Partizan se uvek od 1966. do danas oslanjao na momke iz sopstvene škole, u vreme dva plasmana u Ligu šampiona 2003. i 2010. bilo ih je po 10 u protokolu. Eto desilo se tako da ih je na poslednjih nekoliko utakmica malo, ali nije rešenje ni svih 11 kao što je to bio slučaj u Novom Pazaru. Uvek sam zagovornik teze da deca Partizana moraju da budu u prednosti, potrebno je ipak naći meru, nešto između te dve krajnosti – objašnjava skaut crno-belih Dušan Trbojević, koji je u Humsku godinama dovodio najkvalitetnije klince iz Srbije i regiona.

“Kočnica” u brušenju bisera iz škole Partizana po rečima ne bi, ipak, trebalo da predstavlja problem, jer iz “fabrike” stižu još kvalitetniji igrači.

– Iz generacija 1998, 1999. i 2000. ima talenata za čitav jedan tim. Svaka od njih ima po tri-četiri igrača velikog potencijala. Pomenuo bih Vlahovića, Bošnjaka, Kukolja i Grmančevića – smatra Trbojević.

I pored sjajne promocije crno-bele mladosti na glavnoj sceni (izuzimajući ovu jesen) Partizan ni izbliza nije naplatio blago koje je imao u svom dvorištu.

– Osnovni razlog je što mi ne prodajemo gotov proizvod, nego sirovinu. Kada igrač ode iz kluba sa 20 godina ispada da nije više mlad. Slikovito rečeno, mi prodajemo brašno, jaje i vodu, a onda klubovi u Evropi prave ono što im je potrebno – zaključio je sa stilom Trbojević.

POVRATAK ŽIVKOVIĆA

POSLE niza loših i jedna dobra vest za crno-bele. Andrija Živković se oporavio od povrede zadnje lože i u petak se priključio treningu i trebalo bi da bude spreman za naredni prvenstveni meč protiv Novog Pazara 21. novembra.