UEFA: Andrija Živković – čudo od deteta!

Evropska kuća fudbala u posebnom odeljku predstavila Partizanovog vezistu kao mešavinu Bambija Tošića, Sulejmanija i Ljajića

Veliko priznanje za Partizan i za Andriju Živkovića. Mesec dana pošto su ga posetioci zvaničnog sajta UEFA proglasili za najboljeg pojedinca drugog kola Lige Evrope, krilni vezista crno-belih ponovo se našao u centru pažnje, jer mu je Evropska kuća fudbala posvetila poseban odeljak u okviru stalne rubrike „čudo do deteta“.

Reč je o nedeljnom izdanju u kome UEFA na osnovu učinka u njenim takmičenjima, ali i nacionalnim prvenstvima, procenjuje koji mladi fudbaler je skrenuo pažnju javnosti. Ovoga puta svetla su uperena na lice 19-godišnjeg momka iz Niša.

Najviše zbog njegovog doprinosa igrama kluba iz Humske 1 ove sezone (devet golova, sedam asistencija) i činjenice da posle tri kola grupne faze Lige Evrope deli prvo mesto na listi strelaca sa tri pogotka.
„Živković je meševina stila igre koji poseduju nekadašnja krila Partizana: Zoran Tošić, Miralem Sulejmani i Adem Ljajić. Možda ih je već i nadmašio kad se povede reč o kvalitetu igre“, piše na sajtu UEFA, koja detaljno podseća na Andrijine početke, zatim i dostignuća u dvogodišnjoj profesionalnoj karijeri i kao najveći rezultat ističe činjenicu da je bio jedan od lidera tima koji se letos na Novom Zelandu okitio titulom prvaka sveta u konkurenciji omladinaca.

U detaljnom predstavljanju Andrije Živkovića, Evropska kuća fudbala je podsetila i na reči nekadašnjeg selektora Srbije, Siniše Mihajlovića koji je u jesen 2012. tada 16-godišnjeg kadeta Partizana planirao da pozove na okupljanje državnog tima Srbije, zajedno sa njegovim ispisnikom Nemanjom Radonjićem.
„Ovaj mali će biti veliki igrač“, govorio je tada Miha.

Uz podsećanje da je najmlađi debitant u istoriji reprezentacije Srbije, UEFA izdvaja i reči sadašnjeg selektora Radovana Ćurčića.
„Zadivljujuće je šta sve Andrija može da uradi na planu brzine i tehnike. Sjajan je dribler, poseduje jak i precizan šut. Sa njim u napadačkoj liniji uvek očekujete da bi nešto dobro moglo da se dogodi. Bez obzira na to što je mlad, nikad ne zanemaruje svoje defanzivne zadatke, što je takođe impresivno“, rekao će Ćurčić.

Iako UEFA procenjuje da će Partizanov krilni vezista ostati u Humskoj 1 do kraja sezone, s obzirom na njegove partije relanije je očekivati da se to dogodi u predstojećem prelaznom roku. Mada, utisak je da se Andriji ne žuri i da želi da napreduje.
„Želim da ostanem čvrsto na zemlji. Svakoga slušam, ali znam da je preda mnom dosta rada. Jedini način da uspem je da se razvijam korak po korak. Nadam se da ću uspeti u seniorskoj, ali prethodno i u mladoj reprezenatciji. Moj san je da postanem jedan od najboljih fudbalera“, ocenio je Andrija Živković, koji se i dalje oporavlja od povrede zadnje lože i sigurno neće igrati do pauze usled obaveza reprezentacije.