Preminuo Ranko Žeravica

Istaknuti košarkaški stručnjak je 2009. godine imao operaciju srca zbog infarkta i ugrađena su mu tri bajpasa, a u februaru ove godine je zbog novog srčanog udara morao da mu bude ugrađen stent

Legenda srpske i jugoslovenske košarke Ranko Žeravica preminuo je danas u 86. godini života.

Istaknuti košarkaški stručnjak je 2009. godine imao operaciju srca zbog infarkta i ugrađena su mu tri bajpasa, a u februaru ove godine je doživeoo srčan udar u Saragosi kada ga je supruga Zaga pronašla u stanu. Nakon toga mu je bio ugrađen stent.

Zbog zdravstvenih problema Žeravica, nije prisustvovao premijeri filma “Bićemo prvaci sveta”, posvećenog prvoj jugoslovenskoj košarkaškoj generaciji koja je, upravo pod njegovom trenerskom komandom, 1970. godine osvojila planetu.

Ranko je trenerskim poslom počeo da se bavi tokom pedesetih godina prošlog veka, a do sredine šezdesetih bio je trener muških i ženskih selekcija beogradskog Radničkog.

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka bio je tvorac legendarnog Partizanovog tima sa Dalipagićem i Kićanovićem, koji je beležio velike uspehe u tom periodu, a tokom osamdesetih godina ostavio je neizbrisiv trag u Crvenoj zvezdi, gde je rekorder po broju ostvarenih pobeda (167).

Pored klupskih uspeha odlične rezultate je beležio i sa reprezentacijom Jugoslavije. Osvojio je Svetsko prvenstvo u Ljubljani 1970. i Olimpijske igre u Moskvi deset godina kasnije, kao i srebrne medalje na Olimpijskim igarama u Meksiku (1968), Svetskom prvenstvu u Urugvaju (1967) i Evropskim prvenstvima u Italiji (1969) i Nemačkoj (1971). U bogatoj riznici našla se i bronzana medalja sa Svetskog prvenstva u Kolumbiji 1982. godine.

Svetska kuća košarke ga je 2007. uvrstila u Kuću slavnih FIBA.