Srbiji preti izbacivanje iz Evrolige? Todorić kategoričan: Nastaće katastrofa i biće to kraj ABA lige!

“Zoran Radović je čovek od uticaja u FIBA. Neka upotrebi uticaj i autoritet bar za jedno mesto iz ABA lige”

Srpskoj i regionalnoj košarci preti slom posle kojih će posledice biti katastrofalne. Svaka nova sezone donosi i nove brige za naciju koja je najveće radosti doživela upravo kroz kraljicu igara. Prošle takmičarske godine pričalo se o svemu – o novoj Evroligi pod okriljem FIBA, u kojoj ne bi bilo mesta za srpske klubove, potom je Svetska kuća košarke poništila priznanje Jadranskoj ligi, zbog čega je srpska košarkaška reprezentacija umalo izbačena sa Evropskog prvenstva, da bi poslednjih nedelja sve glasnije počele da kruže priče o sužavanju Evrolige, posle čega Srbija ne bi imala direktnu prohodnost ka elitnom takmičenju?!

Prema pisanju Sporta, od sezone 2016/17 planira se drastično umanjenje broja klubova u Evroligi sa 24 na 16 i napravi “zatvoreni sistem”, a direktan prolaz dalje imali bi velikani i finansijski velikani – CSKA Moskva, Real Madrid, Barselona, Panatinaikos, Olimpijakos, Efes, Fenerbahče, Makabi, kao i prvaci Francuske, Nemačke, Italije i Litvanije. Za ostale četiri pozicije klubovi bi se borili preko kvalifikacija, koje bi bile jače i veće nego ikad ranije. To bi praktično značilo da Jadranska liga davala samo jedno mesto za Evroligu i to u kvalifikacije, a prvak Regionalne lige bi bio u istom košu sa, na primer, prvakom Bugarske.

Međutim, prema rečima dugogodišnjeg direktora Partizana, Dragana Todorića, ovakav scenario preti da stvori potpuni slom i kraj regionalnog takmičenja, koje je i tokom ovog leta doživelo potpunu transformaciju.
“U slučaju ovakvog raspleta, biće to katastrofa i sigurni kraj Regionalne lige. Što bi uopšte postojala, ako ne bi davala mesto u Evroligi. A minimalac je barem jedno mesto”, rekao je Todorić za Sport i produžio:
“Ako bude tako pravi se fatalna greška. Pa košarka se ne igra samo zbog para, mada nikada niko od nas, koji smo u ovom sportu, nije potcenjivao tu činjenicu. Napraviti ligu samo za bogate, pa gde to vodi?! Ne vrti se u evropskoj košarci toliki novac kao u fudbalu, pa da to bude na prvih deset mesta važnosti”.

On je podsetio da na prostoru nekadašnje velike Jugoslavije živi oko 20.000.000 stanovnika, te na sve igrače koji su proizašli iz jugoslovenske škole košarke, ali i na brojne uspehe tokom godina.
“Zar da sve te ljude ostave bez ‘pola’ direktne vize za Evroligu?! Zar se tako brzo zaboravljaju igrački potencijali, rekordna gledanost, što su imali Partizan i Zvezda. Da ne pominjem našu evropsku titulu, učešće na Fajnal forovima”.

Todorić je podsetio da Srbija u FIBA ima nekoliko ljudi sa funkcijom i nadaju se da će njihov uticaj sprečiti negativan ishod.
“U FIBA imamo ljude sa ‘težinom’. Nadam se da bi mogli da kažu koju i u našu korist. Zoran Radović, direktor sektora za razvoj košarke, bio je jedan od najglasnijih kada je trebalo da se odstrane privatnici (Lorbek, Lisac) iz Regionalne lige, što smo mi – klubovi i uradili, reformisali takmičenje. Ako Radović već nije uradio, trebalo bi da proba da se založi za ‘regionalnu stvar’. Neka upotrebi uticaj i autoritet bar za jedno mesto iz ABA lige”, zaključuje Todorić.