Božić: Porazi nisu smak sveta

Košarkaši Partizana NIS posle tri evropske provere vratili se u Beograd: Gubili su i drugi sa velikom razlikom, pa ništa. Ove provere su bile dobra škola za mlad i nekompletan sastav

Ako je do školskih košarkaških lekcija i sticanja iskustva, kako je objasnio Petar Božić, onda ih mladi i (ne)formirani sastav Partizana NIS, baš „stekao” na poslednje tri provere, tokom nedelju dana „putešestvija” po Evropi, od Grčke do Francuske. Realno, ništa osim ubedljivih poraza, nije se ni očekivalo od tima u kome samo „povratnik” Čedomir Vitkovac, „štrči” sa malo više sezona profesionalnog staža. A pozivi za obeležavanje „zvezdanog” igračkog jubileja Panatinikosa, ili Tonija Parkera i Asvela, stigli su na adresu u Humskoj, kada baš nije bio izvestan početak od nule, kadrovske promene (predsednik, trener) i drastične promene klupske koncepcije.

Uz poslednje, ide i minimum ambicija u predstojećeoj tranzicionoj sezoni. Pa i brojni (visoki) porazi i pripremnom periodu.

– Sastav Partizana je takav, kakav, pa i ova mini turneja po Francuskoj je jedna velika iskustvena lekcija u lepom ambijentu. To je velika škola za mlade igrače, ali ne zaboravite da nismo stavili tačku na sastav – priča za “Sport” trener crno-belih.

I, kao da „čita” pitanje, s obzirom da sezona startuje 1. oktobra, Božić nastavlja:

– Naravno da želimo što pre da komletiramo ekipu, vreme nam nije saveznik, ali poznati su razlozi zašto sve radimo u minut do 12. Međutim, važnije je da povučemo prave poteze zbog kojih se kasnije ne bi kajali – indirektno Božić podseća na vrlo limitirana raspoloživa sredstva za igrački kadar.

Na pitanje psiholoških posledica od ukupnog minusa (58) iz tri meča, Pera Božić smatra da to nije ništa alarmantno.

– Ne znam zašto na tome insistirate. Pa, u sportu ima pobeda i poraza, to se uvek dešava. I kada nešto dobro ne uradite, izvučete pouke, a ne potonete. Niko od trenutnog tima Partizana nije očekivao da može ravnopravno da se nosi sa kompletnim, izuzetno kavlitetnim i budžetski jakim ekipama. Gubili su i neki drugi sa velikom razlikom, pa se ne diže prašina.

Novi kouč srpskog vicešampiona, posle poraza očekuje sledeće:

– Iz svakog neuspeha izvučeš pouke da bi jednog dana stao na noge. Pred ovim momcima je još puno godina igranja, pozitivnih, ali i negativnih raspleta. Na to ne utiču dve, tri utakmice pripremnog perioda – završava Pera Božić kraći telefonski razgovor za „Sport”.