Nedić za “Sport”: Nije diskriminacija, već kršenje discipline

Klub je učinio sve da igračima izađe u susret, nudio pomoć, našao im klubove, oni su sve to odbili… kaže potpredsednik Partizana o slučaju Luka i Petrović

Suspenzija igrača nije ništa novo u svetu fudbala, ali se u Srbiji taj termin, tačnije metod nije često primenjivao. Pogotovo ne u Partizanu, gde se oduvek znalo „ko kosi, a ko vodu nosi”, pa je izolacija Predraga Luke i Ivana Petrovića, zbog odbijanja da odu na pozajmice u Novi Pazar i Borac, pomalo iznenađujuća. Crno-beli, odnosno njihov potpredsednik Vojislav Nedić, odluku o sankciji fudbalerima obrazlaže kršenjem klupske discipline, tvrdoglavim odbijanjem pomoći, koja im je ponuđena.

– Dvojica pomenutih fudbalera, Predrag Luka i Ivan Petrović su svojevremeno angažovani kao pojačanja, sa stažom u uglednom domaćem takmičenju i perspektivom da doprinesu Partizanu. Ipak, kako u minulom periodu nisu mogli da se izbore za mesto u timu, bila nam je želja da im pomognemo da se vrate u formu i da uz to ni najmanje materijalno ne budu oštećeni pozajmicama u druge klubove, koji su imali volju da snose deo zarada, dok bi deo plaćao Partizan – kaže za „Sport” potpredsednik crno-belih Vojislav Nedić. – Smartali bismo da bi to koristilo svima, da bi tako igrači imali prilku da se igrački vrate, pogotovo Luka, koji je slovio za pojačanje.

Međutim, obojica su tvrdoglavo odbili mogućnost da odu na pozajmice, iako su ih Novi Pazar i Borac želeli u svojim redovima i garantovali su im minutažu.

Potpredsednik crno-belih ističe da je lično razgovarao sa Petrovićem i njegovim ocem.

– Postavio sam se u toj situaciji kao roditelj. Pa, zar nije bolje za vašu profesiju da ste aktivni, u žiži, nego da grejete klupu ili tribine, ako ne možete da se izborite za prvi tim? Razgovarao sam o tome sa Ivanom i njegovim ocem, ali… Još sam uveren da bi u Borcu igrao, jer je trener Čačana Nenad Lalatović želeo Ivana još dok je bio trener Crvene zvezde i sve mu je išlo na ruku. Međutim, odbio je mogućnost, koja mu je pružena. Izgleda da je ljudima primamljivije da sede u Beogradu i ne doprinose ni sebi ni klubu, nego da učine što više za karijeru.

Nedić ističe da je na taj način inicirana i sankcija, koja je izlovala dvojac od tima.

– U klubu postoje pravna akta, koja svi moraju da poštuju i ponašaju se shodno njima. Igrači su dobro i na vreme plaćeni, samim tim moraju da doprinose na način, na koji se od njih to i očekuje. Ako vam neko ponudi pomoć, da vas igrački vrati u život i pritom podnese veći deo finansijskih obaveza prema vama, a vi to tvrdoglavo odbijate – onda se krši klupska disciplina.

Sindikat profesionalnih fudbalera „Nezavisnost”, tačnije predsednik Mirko Poledica kaže da se radi o diskriminaciji i da igrači, koji nisu u prvom planu zaslužuju isti tretman kao i oni na koje se računa.

– Ne vidim o kakvoj se diskriminaciji radi kada smo igračima nudili pomoć, da igraju i da sve vreme budu plaćeni kao da su u Partizanu. To je bila mogućnost da se nametnu i vrate kao pojačanja za četiri meseca, koliko traje prvi deo sezone. Klub je učinio sve da im izađe u susret, našao im je klubove, oni su sve to odbili. Dakle, ne može da se tumači na taj način – jasan je Vojislav Nedić.

Foto: BETA