Bogdanović za “Sport”: Strah, ma šta to beše…

Kada sam bio mlađi, više sam strepeo da li ću ostati na spisku. Sada je drugačije, ali opet sledi dokazivanje. Voleo bih da se jednog dana nađem na mestu Tea ili Krleta ranije, kaže Bogdan.

Trenutno ima dobru boju, a srce za velike košarkaške bitke, posebno u reprezentativnom dresu, ne menja adresu – Bogdan Bogdanović. Dupla evroligaška zvezda u usponu, a srpska poodavno, kao i veoma važan „šraf” u selekciji Aleksandra Đorđevića. U grupi reprezentativaca, koji su i na startu priprema za Evropski šampionat (5 – 20. septembar) već „viđeni” na letu za Berlin 3. septembra.

Raspoložen, nasmejan, punih baterija i sa relativno kratkog letovanja (Španija), i, što je najvažnije, motivisan do neba na početku operacije Evrobasket.

– Izuzetno mi je drago što smo se okupili, nedostajalo mi je sve ovo, još od Madrida prošle godine i Svetskog kupa. Druga stvar, zdravi smo, svi sa širokim osmehom i jedva čekamo da uletimo u dvoranu – ne krije reprezentativni bek.

Iako će sledećeg meseca da napuni 23 godine, Bogdanoviću je ovo treće seniorsko leto uoči najvećih takmičenja, druge pripreme za jedan kontinentalni šampionat. Za razliku od Slovenije 2013, sada je ulog olimpijski.

– Znamo kakvi su nam ciljevi za predstojeći EŠ. Kada je reprezentacija u pitanju, motiva je napretek, a kamoli šansa plasmana na OI sledeće godine. Imamo sasvim dovoljno vremena da se uigramo, to je prvi korak. A kasnije možemo da pričamo i o drugim stvarima.

Na pitanje da pokuša da povuče paralelu između seniorskih priprema nacionalnog tima na kojima je do sada učestvovavo, sa onim što predstoji, Bodanović nastavlja:

– Kada si mlađi imaš veći strah da će „priča” suviše rano da se završi, bojiš se ispadanja, neostvarenih ličnih ciljeva… Sada je već drugačije. Ma, nije da sam prebrinuo sve brige, naprotiv. Sada imam drugačiji osećaj, ne kao nekada, ali naravno da slede nova i nova dokazivanja, samo što nad prebrodio onaj prvi „stepenik”. Želeo bih da jednog dana budem na mestu na kome je Teodosić, ili ranije Krstić, dok se nije oprostio od reprezentativnog dresa. To je dug put i mnogo rada, ali od toga nema straha, samo veliki izazov.

Reprezentacija Srbije igra prvu fazu EŠ u grupi B (Berlin) sa selekcijama Španije, Italije, Nemačke, Turske i Islanda. Prošlogodišnje svetsko srebro ima prednosti i, mane.

– U ovom trenutku, sve to još daleko, pa nismo ni počeli pripreme u pravom smislu reči. Jedno je sigurno, rivali će se još bolje spremiti za nas, shvatiće nas ozbiljnije, ali nije potrebno da sebi već sada nabacujemo dodatni pritisak. Poput onog, ovi su teži, oni za nijansu lakši protivnik…Na prvom mestu je naša igra, maksimalna pripremljenost, onda je sve realno, pa i mesto Srbije u finalu i direktan plaman u Rio koji svi sanjamo. Sa takvim pristupom i verom, niko ništa ne može da nam zameri.

O prilično „rigidnom” sistemu takmičenja, u kojem posle grupne faze, kreće eliminacioni deo (kao na SP), Bogdanović konstatuje:

– Nama baš to više „leži”, takvi „kraći” sistemi. Istina, od prvog kola, praktično nemaš pravo na grešku, ali, to je to…Očekujem dosta kvalitetne košarke na predstojećem šampionatu.

PRVI TEST U SLOVENIJI

Boravak u Kranjskoj gori, ozvaničiće početak bazičnih priprema.U Sloveniji je planiran i prvi test (Mađarska, 2. avgust), ali i polazak na turnirsku proveru u Francusku (7 – 8. avgust, domaćin, Rusija). Za 12. avgust je planiran meč u beogradskoj areni (trikolori), a na istom mestu i Trofej Beograda (15 – 16. avgust, Venecuela, Kina, Rusija). Sledi turnir u Izraelu (21 – 25. avgust, domaćin, Ukrajina), pa meč sa Slovenijom (Ljubljana, 29. avgust), a sa istim rivalom i u Banjaluci, dva dana kasnije. Polazak za Berlin je 3. septembra.