Sosijašvili: Partizan je klub sa slavnom istorijom

Prednost crno-belih iskustvo u Evropi, dok smo mi doveli ovog leta osam kvalitetnih fudbalera, kaže šef struke Dile Gori Uča Sosijašvili, koji je sa 25 godina jedan od najmađih trenera u Evropi

Ekspedicija fudbalskog kluba Dila Gori, Partizanovog prvog rivala u kvalifikacijama za Ligu šampiona, već od srede boravi u našem glavnom gradu. Ekipa prvaka Gruzije odsela je u luksuznom hotelu “Invoj” u Beogradu, a njihov mlađani trener Uča Sosijašvili, koji će 26. jula napuniti 26 godina (12 godina mlađi od kapitena crno-belih Saše Ilića), želeo je da ranije dođe u Srbiju kako bi na miru spremio plan kako da ukoči “parni valjak” na početku evropskog puta. Iako im je naziv Dila Gori, žele da budu što je moguće bolji. Trener Sosijašvili priča, za “Novosti”, o ambicijama svog tima pred okršaje sa srpskim šampionom.

– Došli smo ovako rano kako bismo se što bolje privikli na uslove i malo uživali u vašem gradu. Možemo reći da nam se toliko sviđa da ćemo možda ostati i koji dan nakon utakmice – započeo je Sosijašvili razgovor za naš list.

Partizan ja favorit, ali sigurno razmišljate o prolasku u sledeću rundu?

– Partizan je veliki klub, nadaleko poznat u evropskim okvirima sa slavnom istorijom. Oni redovno igraju u grupama Lige šampiona i Lige Evrope, a znamo i da je mnoštvo igrača koji su nosili crno-beli dres kasnije završilo u najvećim evropskim klubovima. To dovoljno govori o ozbiljnosti kluba.

Kakva su vaša očekivanja pred dvomeč sa šampionima Srbije, koji rezultat bi zadovoljio vaše ambicije pred revanš?

– Naravno da želimo pobede u oba susreta, ali ako imamo u vidu da se prva utakmica igra u Srbiji, najvažnije je da izbegnemo poraz i sa remijem dočekamo drugi meč. Biće jako teško izbaciti Partizan, oni imaju veliko iskustvo igranja evropskih utakmica, što u ovakvim situacijama može biti od presudne važnosti.

Pojačali ste se u ovom prelaznom roku?

– Angažovali smo čak osam vrlo kvalitetnih fudbalera. Svi su mi podjednako važni i bilo ko od njih može lako da napravi razliku na terenu. Ne bih želeo nikoga posebno da izdvajam, ali sam zahvalan upravi što su mi doveli igrače koje sam hteo.

Da li ste upoznati sa činjenicom da ste mlađi čak 12 godina od Partizanovog kapitena Saše Ilića?

– Čuo sam za to, ali smatram da godine nisu najbitnije u ovom poslu, već shvatanje fudbala i vizija koju pojedinac poseduje. Dosta se priča o tome što imam 25 godina, ali smatram da ako umete pravilno da primenite taktiku i uklopite sve elemente nije važno da li imate 20, 30, ili 40 godina.

SRBIN BRINE O KONDICIJI

Čovek koji je zadužen za fizičku spremu Gruzina je Milovan Matijašević. On je svestan Partizanove snage, ali napominje da je Dila tvrd orah.

– Već četiri godine sam u Gruziji, od toga sam poslednjih godinu dana u Dili Gori i prezadovoljan sam ovde. Fudbal se razvija, a posebna pažnja usmerena je na obnovu i izgradnju fudbalske infrastrukture. Što se tiče duela sa Partizanom, ja znam da crno-beli imaju ambicije da se plasiraju u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja i oni su, u ovom momentu, favoriti. Mi ćemo pokušati da iskoristimo njihov pritisak, pokazali smo i pre da možemo da se nosimo sa većim klubovima.

ŽIVEO BIH U BEOGRADU

Šefstruke Dile Gori apsolutno je oduševljen znamenitostima Beograda. Čak ističe da bi voleo da jednog dana “pusti korene” u srpskoj prestonici:
– Imali smo vremena da malo obiđemo grad i prvi utisci su fantastični. Ovde mi se jako sviđa i vrlo mi je drago što smo došli ranije u Beograd. Voleo bih da se jednog dana doselim ovde, ali mi posao trenutno to ne dozvoljava. Međutim, ko zna šta nosi budućnost…

FK DILA GORI
Osnovan 1949. godine
Klupske boje: crvena i svetloplava
Stadion: Tengiz Burjanadze (5.000 mesta)
Trofeji: Prvaci Gruzije 2015, Kup Gruzije 2012.
Učinak u Evropi: 6-2-6
Predsednik: Mamuka Džugeli
Trener: Uča Sosijašvili